Estländsk brottsutredning mot Swedbank

Ekonomi Artikeln publicerades
Den tidigare Folksamchefen Jens Henriksson tog i höstas över som ny vd för Swedbank sedan företrädaren Birgitte Bonnesen fått sparken i kölvattnet efter bankens penningtvättskandal. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Den tidigare Folksamchefen Jens Henriksson tog i höstas över som ny vd för Swedbank sedan företrädaren Birgitte Bonnesen fått sparken i kölvattnet efter bankens penningtvättskandal. Arkivbild.

Det har under en inspektion av Swedbank i Estland framkommit tecken på att det har begåtts brott i Swedbanks estniska verksamhet, skriver Estlands finansinspektion i ett pressmeddelande.

Swedbanks aktie sjönk med 2,3 procent efter måndagens besked.

Den estniska myndigheten inledde en så kallad sanktionsprocess mot Swedbank den 29 oktober.

"Eftersom sanktionsprocessen visat tecken på att straffbara handlingar begåtts, har finansinspektionen beslutat att den i stället ska övergå i en förundersökning om brott", heter det i pressmeddelandet som citeras av nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Swedbank är dock uppgifterna inte nya: "Som vi förstår detta så är den förundersökning som nu nämns i Estland densamma som den estniske riksåklagaren uttalade sig om i media den 29/10 i år", skriver bankens presschef Unni Jerndal ett mejl.

Fler utreder

Med kursfallet har Swedbanks A-aktie tappat en tredjedel av sitt värde under året, som präglats av turbulens till följd av misstänkt penningtvätt med hjälp av konton i bankens baltiska verksamhet.

Finansinspektionen (FI) i Stockholm utreder också Swedbank för misstänkta brister i hanteringen av penningtvätt och har utlovat ett beslut om sanktioner i början av 2020. Det kan sluta med en miljardsmäll för Swedbank.

Den svenska utredningen inleddes sedan SVT:s Uppdrag granskning i februari avslöjade misstänkt penningtvätt med hjälp av konton i banken.

Brister och svagheter

FI har under utredningen konstaterat brister och svagheter i bankens styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i dotterbolagen i de tre baltiska länderna, ett förhållande som Swedbank bekräftat och satsar stora resurser på att åtgärda.

Även myndigheter i USA utreder Swedbank, vilket också gäller Danske Bank, som hösten 2018 rapporterade om misstänkta transaktioner för 200 miljarder euro 2007–2015 via bankens numera stängda filial i Estland.

Wallenbergsfärens storbank SEB utreds också av FI med anledning av misstänkt penningtvätt i Baltikum.