Billborn: Kan bli lite karneval runt Hammarby

Fotboll Artikeln publicerades
Hammarbys Alexander Kacaniklic jublar efter sitt 1–0 mål mot MFF.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Hammarbys Alexander Kacaniklic jublar efter sitt 1–0 mål mot MFF.

I tabelltopp med två omgångar kvar.

Stefan Billborns nästa uppgift: Kväva tankar och känslor.

Uwe Rösler, Malmö FF:s tränare, tvekade inte utan svarade rakt på frågan: Vilken klubb blir det som vinner allsvenskan till slut?

– Malmö...

Stefan Billborn var inte lika sugen på att sätta ord på hur han tror att framtiden kommer att se ut, utan konstaterade kort:

– Jag tror ingenting. Vi får se efter 30 omgångar.

"Lite karneval"

Två minuter senare fick Hammarby-tränaren en ny chans att förklara vad det innebär för klubben att vara i toppen av tabellen med två omgångar kvar av säsongen.

Den här gången var han betydligt mer målande kring hur hans arbete kommer att se ut framöver.

– Jag vet att det kan bli lite karneval runt omkring Hammarby på Södermalm, som vi måste balansera upp, säger han.

– Om vi dras med i det, då är vi döda, då är vi borta. Vi har ett spel som kräver att vi ska vara modiga men vi kan inte bli övermodiga och tro att vi kan ställa ut dojorna, för då är det kört.

– Vi tar en match i taget och jag tror fortfarande, även om vi är i ledning nu, att vi inte är favorit. Därför att det är så otroligt jämnt. Vi kan ta den här "komma-bakifrån-stämpeln" och så får vi se vad som händer.

Malmö starkare

I hemmamötet med Malmö FF var det den första halvleken – bortsett från de första tio, tolv minuterna – som grundlade Hammarbys seger och att vägen till tabelltoppen öppnades upp.

Efter att ha klarat av gästernas presspel var det ett fint anfall på vänsterkanten som till slut resulterade i 1–0-målet i 15:e minuten. Alexander Kacaniklic mötte inspelet från Nikola Djurdjic med vänsterfoten och fick bollen förbi MFF-målvakten Johan Dahlin.

– Malmö kom ut lite starkare än vi initialt men vi växte in i matchen och gjorde en väldigt bra första halvlek, kanske att vi borde ha gjort något mer mål, säger Billborn.

I andra hamnade Hammarby lågt i positionsspelet, sattes under ny press men lyckades klara av MFF:s desperata anstormningar i jakten efter en kvittering. I stället ökade Richard Magyar till 2–0, vilket säkrade trepoängaren och såg till att Hammarby är i tabelltopp i väntan på Djurgårdens bortamöte med IFK Göteborg på måndagskvällen.

– Det är inte en position som vi är jättevana vid men jag tror inte att vi ska fokusera på det. Jag tycker att vi har bra fokus i omklädningsrummet, på träning och match. Vi får se hur långt det bär. Förra året gick Malmö om oss efter en fantastisk spurt. Vi lärde oss mycket då: En match i taget, säger Stefan Billborn.

Fakta

Fakta: Guldstriden

1) Hammarby, 28 matcher, +33 i målskillnad, 59 poäng.

2) Malmö FF, 28, +33, 59.

3) Djurgården, 27 +30, 59.

4) AIK, 28, +24, 59.

Topplagens spelschema:

Hammarby: Östersund (b), söndag, Häcken (h), 2 november.

Malmö FF: AIK (hemma), 28 oktober, Örebro (b), 2 november.

Djurgården: IFK Göteborg (borta), måndagskvällen, Örebro (h) 28 oktober, IFK Norrköping (b), 2 november.

AIK: Malmö FF (b), 28 oktober, Gif Sundsvall (h), 2 november.

Visa mer...