Annons

Efter mordet – Malta byter ledare

Maltas premiärminister Joseph Muscat svär sig fri från all inblandning i mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia.
Nu avgår han ändå – och lämnar till sin efterträdare att försöka modernisera ett samhälle som fortsatt vilar tungt på familjeband och informella kontakter.
Malta • Publicerad 11 januari 2020
Maltas avgående premiärminister Joseph Muscat. Arkivfoto.
Maltas avgående premiärminister Joseph Muscat. Arkivfoto.Foto: Christian Hartmann/AP/TT

Med en total yta lika stor som Orust och inte ens 500 000 invånare är Malta klart minst i EU-familjen. Och storleken har sina konsekvenser. Landets politiker och höga tjänstemän känner ofta varandra väl. Det skapar risk för vänskapskorruption, inte minst inom rättsväsendet.

Totalt finns exempelvis bara ett 40-tal domare på ön – inte fler än att alla lätt kan bjudas in till en rejäl grillfest i trädgården.

Annons

Situationen har ställts på sin spets i samband med utredningarna av mordet på journalisten och bloggaren Daphne Caruana Galizia i oktober 2017.

Ledarval

Efter många om och men har spåren lett ända fram till premiärminister Joseph Muscats administrationschef Keith Schembri, vars skatteplanerande företag flitigt granskades av den mördade.

Schembri har redan avgått – och nu avgår även premiärministern själv. Visserligen hävdar Muscat envist att han absolut inte har något med mordet att göra. Kritiken har ändå varit kraftig mot honom, med antydningar om att han åtminstone sett till att skydda sin administrationschef.

Vem som tar över avgörs under lördagen då drygt 17 000 medlemmar i Muscats socialdemokratiska Labour-parti ska säga sitt om en ny partiledare.

Kampen står mellan 56-årige hälsoministern Chris Fearne och 42-årige advokaten och parlamentsledamoten Robert Abela. Framför allt den sistnämnde är ett typexempel på täta band och starka familjer i maltesisk politik. Pappa George var president 2009–14 och den som närmast kämpade mot Joseph Muscat i partiets senaste ledarval, 2008.

Skarp kritik

Oavsett vem som vinner så väntar en tuff kamp för att bygga upp förtroendet för landet igen.

EU-parlamentet har redan hotat med åtgärder och pekar på en lång rad missförhållanden på den lilla medelhavsön.

– Utbredd pengatvätt, passförsäljning och korruption på hög nivå pekar på ett systematiskt brott mot rättsstatsprinciperna. Den svagaste länken i vår union är ett problem för oss alla, fräste den tyske miljöpartisten Sven Giegold i EU-parlamentet i december.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons