Annons

Durmaz: "Det är väldigt mycket mobbning"

Landslagsstjärnans uppdrag vid sidan av fotbollen: att bidra till ett tryggare samhälle.
Jimmy Durmaz vill att barn och ungdomar ska växa upp i en bättre miljö.
Fotboll • Publicerad 19 augusti 2019
Fotbollsspelaren Jimmy Durmaz engagerar sig mot mobbning. Arkivbild
Fotbollsspelaren Jimmy Durmaz engagerar sig mot mobbning. ArkivbildFoto: Pontus Lundahl/TT

I Ryssland förra sommaren kände Jimmy Durmaz att det var dags att säga ifrån. Med VM-truppen samlad bakom sig höll landslagsmittfältaren ett tal som riktade sig till alla som hade publicerat rasistiska och hatiska kommentarer på hans sociala medier efter Sveriges förlust mot Tyskland i Sotji.

Positionen var dock inte ny för 30-åringen.

Annons

Durmaz har länge varit bekant med alla sorter av pennalism och har tidigare under sin karriär i tysthet hanterat andra personers agerande, uttryck och åsikter.

– Backar man tillbaka har det varit hela livet, sedan scratch, sedan jag var barn. Jag har hela tiden fått höra olika grejer, säger han.

– Som professionell spelare blev det mer. När jag kom till Malmö FF var det helt okej men så fort jag blev uttagen till landslaget, då började det komma allt annat än vad man var som fotbollsspelare.

"Rasistiska kommentarer"

TT: Vad utsattes du för då?

– Rasistiska kommentarer och sådana grejer. Det har byggts på hela tiden. I början trodde man att det skulle släppa ju mer man presterade men tyvärr har det bara blivit mer och mer.

– Till slut kom bomben – och då fick jag säga ifrån ordentligt, att det inte var acceptabelt, och nu jobbar vi på det.

Sedan en tid tillbaka är Durmaz involverad i organisationer som Locker Room Talk, Friends, Speak Up Sweden och nu allra senast är han en del i antimobbningskampanjen som Friends gör tillsammans med Cartoon Network.

Syftet med arbetet i sin helhet är att skapa ett tryggare samhälle, en bättre miljö för barn och ungdomar att växa upp i.

– Jag känner att de här frågorna är väldigt viktiga för mig personligen och för samhället i vårt Sverige. Kan jag hjälpa till med minsta lilla grej så gör jag det.

"Har blivit värre"

TT: Varför är frågorna viktiga för dig?

Annons

– Vi ser hur samhället ser ut i dag; att det är väldigt mycket mobbning, att det är väldigt mycket machokultur… Det har blivit värre. Just nu jobbar vi hårt med det här och vi ser lite skillnad i det vi har jobbat med, med de ungdomar vi har jobbat med, och när man ser att det blir en skillnad blir frågan än viktigare.

TT: Vad har du sett för skillnader?

– Man ser hur engagerade barnen är i frågan, hur de tar till sig, hur de vågar säga ifrån i olika sammanhang. Man ser skillnader på hur de beter sig, hur de talar, hur de är med varandra och att de försöker att ha kul i stället för att vara dåliga mot varandra.

"Inte ensam"

Jimmy Durmaz strävar efter att skapa en miljö där ungdomar ska veta att det alltid finns någon som de ska kunna vända sig till.

– Man är inte ensam om man blir mobbad eller om någon i ens närhet blir mobbad. Man ska våga prata om det, med vem det nu än är; om det är någon av ens nära och kära, någon kompis eller om det är kuratorn i skolan. Det är det vi vill lyfta fram, att det alltid finns någon att prata med.

TT: Hur har du hanterat hatstormen i Ryssland?

– Jag hade min familj som stöttade mig väldigt mycket, mina vänner och samtidigt hade jag en väldigt starkt tro på mig själv om att inget fick rubba mig, säger han.

– Det är klart att det alltid är hårt och så men jag försökte stå upp och visa att jag är här ändå, jag försökte visa de som blir nätmobbade – eller vad nu än är – att det går att stå på sig.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons