För bara två säsonger sedan hade Michael Haga svårt att platsa i SHL.
Nu är den norske landslagsmannen poängkung för Djurgården.
Ishockey • Publicerad 19 september 2019
Michael Haga avgjorde för Djurgården.
Michael Haga avgjorde för Djurgården.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Säsongen 2016–2017 gjorde Michael Haga ett enda mål för Örebro i SHL. Året efter gick han till Mora, men varken där eller i Djurgården – som han också spelade för – fick han det att stämma. Efter en sväng i AIK och ett lyckat fjolår i Mora är han nu tillbaka i Djurgården igen.

Och där har det lossnat för honom.

Rejält.

Avgjorde på egen hand

Inför torsdagskvällens toppmöte hemma mot Örebro stod han noterad för två mål och två assist – och på Hovet blev han matchhjälte.

Vid ställningen 2–2, i powerplay mitt i den tredje perioden, knyckte han åt sig pucken och kroppsfintade sig förbi både en och två och tre motståndare. Fri med målvakten lyfte han sedan elegant in 3–2.

– Jag tänkte att jag skulle försöka på egen hand, kul att det gick, säger Haga.

– Det var en ganska konstig match, så det var kul att vi kunde vinna den.

Efter matchen var Djurgårdens tränare Robert Ohlsson väldigt nöjd med vad hans norrman visade upp på isen.

– I period två och tre är jag väldigt nöjd med Michael Haga. Hagas prestation är vad vi gör bra i de perioderna. Jag tycker att han passar bra hos oss. Han får spela med attack och full fart under skridskorna, säger Ohlsson.

Hagas fullträff innebär att han toppar hela SHL:s poängliga, tillsammans med Färjestads Michael Lindqvist.

– Jag hade en bra säsong förra året och har tagit med mig självförtroendet. Nu spelar jag med bra spelare och så studsar det min väg lite, säger Haga.

Gasen i botten

Endast 4 537 personer hade hittat till Hovet och toppmötet mellan de på förhand obesegrade lagen. Inledningsvis fick supportrarna se ett Djurgården som tryckte gasen i botten från första nedsläpp.

Hemmalaget gick tidigt ifrån till 2–0 och var överlägset, men tack vare en bjudning från Djurgårdens målvakt Robin Jensen kunde Örebro reducera i slutskedet av öppningsakten. Örebro hade sedan även en 2–2-puck i nät, men det målet dömdes bort efter videogranskning.

I den andra perioden tog Örebro över spelet, men det var först i den tredje som kvitteringen kom. 2–2 stod sig dock inte länge innan Michael Haga klev in i handlingen. Djurgårdens lagkapten Jacob Josefson stängde sedan butiken helt och hållet med sitt 4–2-mål i tom kasse.

– Djurgården kom ut hårt. Vi kunde inte omsätta ord till handling i första perioden, men sedan tycker jag att vi äter oss in i matchen. På något sätt har vi en chans att ta poäng. Jag tycker att deras 3–2 är slarvigt, det är en fin prestation av Haga, men en mot tre ska han inte få gå igenom så lätt. Jag hade gärna tagit med mig en eller två poäng, säger Örebros tränare Niklas Eriksson.