Djurgården drar ifrån – körde över Sundsvall

Ett lag stormar mot SM-guldet. Det andra sjunker snabbt mot superettan.
Det var klasskillnad när Djurgården bortaslog Gif Sundsvall med 4–1 och gjorde ännu ett ryck i toppen av fotbollsallsvenskan.
Fotboll • Publicerad 20 september 2019
Djurgårdens Aslak Fonn Witry (till höger) grattas av Nicklas Bärkroth efter sitt 2–1-mål borta mot Gif Sundsvall.Foto: Erik Mårtensson/TT

– Det är inte tillräckligt bra defensivt, vi blir lite blottade, sade Gif Sundsvalls Omar Eddahri till C More efter första halvlek.

Det var lätt att förstå vad han menade.

Fyra poängs försprång

Djurgården vann till slut borta mot Gif Sundsvall med 4–1 och leder nu allsvenskan fyra poäng före AIK men med en match mer spelad. Samtidigt är Sundsvall fortsatt jumbo med tre poäng upp till kvalplats och åtta till säker mark.

Fredagens match? Den kändes i princip avgjord redan efter 45 minuter. Då hade ett Djurgården som strålar av självförtroende och guldtörst straffat Sundsvall så fort hemmalaget skötte försvarsarbetet med vänsterhanden.

1–0 kom i den nionde minuten när Sundsvalls Johan Blomberg rensade bollen rakt på Djurgårdens Jesper Karlström precis vid straffområdesgränsen. Bollen studsade ner till Jonathan Ring som utan att tveka borrade in ledningsmålet i det bortre hörnet.

Målskytt och syndabock

Omar Eddahri kvitterade bara fyra minuter senare när han tryckte in en hörna framför mål – ”kanske det fulaste målet som jag har gjort” sade han i pausen – men det var bara smågrus i gästernas segermaskineri.

Djurgården återtog ledningen i den 21:a minuten. Den här gången var det just Eddahri som inte gjorde jobbet när han helt släppte markeringen av den framstormande ytterbacken Aslak Fonn Witry. Emir Kujovic nickskarvade fram bollen till norrmannen i den bortre delen av straffområdet och Witry kunde enkelt lägga in 2–1 till Djurgården.

Viktigt derby väntar

Nicklas Bärkroth kostade sedan på sig att missa ett friläge – alternativt: Sundsvalls målvakt David Mitov Nilsson gjorde en fin parad – innan 3–1 kom efter en halvtimme. Ett inlägg från vänster skapade ett för dagen illustrativt kaos i Sundsvalls straffområde och till slut var det logiskt nog en lugnt väntande måltjuv, Emir Kujovic, som fick bollen vid sina fötter och kunde peta in trean.

– Det är klart att det är bra. Vi gör tre mål i första halvlek och har bud på mer, sade Nicklas Bärkroth till C More efter första halvlek.

I andra halvlek skruvade sedan Jonathan Ring in sitt andra mål för dagen – Kujovic med ännu en framspelning – för att sätta slutresultatet till 4–1.

Genom segern sätter Djurgården (53 poäng) ytterligare press på toppkonkurrenterna. Två av dem, tabelltvåan AIK (49) och fyran Hammarby (44), möts i ett Stockholmsderby på söndag. Samma dag åker trean Malmö (47) till Borås för bortamatch mot Elfsborg.

För Sundsvall är det desto värre. Med endast 13 poäng är laget fast i botten, och nya tränaren Tony Gustavsson har inlett jobbet med en poäng på två matcher.