Decimerat Arsenal snuvade Chelsea på segern

London-derbyt på Stamford Bridge slutade 2–2.
Fotboll • Publicerad 21 januari 2020
Arsenals Hector Bellerin fick sista ordet i det oavgjorda London-derbyt mot Chelsea.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Trots det oavgjorda resultatet var det tydligt vilket lag som klev av planen som vinnare respektive förlorare.

Arsenals uppförsbacke inleddes redan i den 26:e minuten då David Luiz, som siste spelare, sänkte anfallaren Tammy Abraham i sitt eget straffområde.

Brasilianaren fick syna det röda kortet – och Jorginho kunde kyligt slå in 1–0 till Chelsea från straffpunkten.

Situationen föranleddes av att Arsenals andra mittback i uppställningen, Shkodran Mustafi, misslyckats totalt med en hemåtpassning som Abraham snappade upp innan han petade bollen förbi målvakten Bernd Leno och sedan fälldes av Luiz.

Blixtsnabb kontring

Men trots underläge och en man mindre repade bortalaget nytt mod.

I den 63:e minuten tog Willian hand om en hörna för hemmalaget. Tolv sekunder senare hade Martinelli, högst oväntat, kvitterat för Arsenal.

Inspelet nickades undan av Mustafi som sedan fick se bollen hamna hos Martinelli. Den 18-årige brasilianaren satte direkt full fart över hela planen, sprintade förbi en halkande N'Golo Kanté, och rullade helt fri bollen kyligt i mål.

Chelsea skakade dock av sig det chockartade baklängesmålet och kunde, i den 84:e minuten, utnyttja sitt numerära överläge när César Azpilicueta höll sig framme och tryckte in 2–1 på ett lågt inspel.

Bellerin kvitterade

Hemmasupportrarna jublade för vad de trodde var ett vinstgivande mål – men satte snart vrålet i halsen.

För bara tre minuter senare stack Arsenal upp i ett desperat anfall – där högerbacken Hector Bellerin skickade i väg ett vänsteravslut som passerade ett par Chelsea-försvarare innan bollen hamnade i nätmaskorna utom räckhåll för målvakten Kepa Arrizabalaga.

Spanjoren fastställde därmed slutresultatet i det högdramatiska derbyt som slutade 2–2.

Arsenal, som bara är tia i Premier League, är bonuspoängen till trots alltjämt långt efter fyran Chelsea, tio poäng för att vara exakt.