Annons

De kan drabbas hårdast av årets influensa

Äldre personer riskerar att drabbas värst när årets influensa når Europa.
Samtidigt har regionerna efter förra årets vaccinbrist kraftsamlat för att alla som vill ska kunna vaccinera sig.
Hälsa • Publicerad 19 oktober 2019
Regionerna har upphandlat mer vaccin inför årets influensasäsong för att undvika en bristsituation. Arkivbild.
Regionerna har upphandlat mer vaccin inför årets influensasäsong för att undvika en bristsituation. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Det är svårt att göra en prognos för hur många som kommer att drabbas av influensan – och lika svårt är det att förutspå exakt vilken typ av influensa som kommer att drabba svenskarna under vintern.

– Man får titta på vilka influensasorter som cirkulerat i Sverige de senaste åren. Till exempel hade vi en väldigt kraftig säsong för två vintrar sedan med influensa B. Då är det inte så troligt att den kommer i år, det är för tätt inpå, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, och fortsätter:

Annons

– Sedan handlar det ju även om vad som cirkulerat i andra delar av världen. Influensan försvinner ju inte, den rör sig runt jorden.

Bredare skydd

Prognosen för i år är att det kommer att bli en influensa av typen A, rättare sagt A(H3N2), ett influensavirus som framför allt slår hårt mot äldre.

– Det finns fyra influensasorter som cirkulerar bland människor och vi brukar ha fall av alla fyra, men det brukar vara någon som dominerar.

Vaccinet som upphandlas av regionerna i Sverige innehåller nu alla typer av influensavirus, vilket ger ett bredare skydd.

– Förut var det bara tre influensasorter, men nu ingår även den fjärde, säger Carnahan.

Efterfrågan på influensavaccin var ovanligt stor i fjol vilket gjorde att det blev brist på vaccin förra hösten. I år har regionerna försökt ta höjd för det.

– Företagen och regionerna har beställt ordentligt med vaccin hit till Sverige så att det inte ska hända igen. Men det är svårt att förutse om folk helt plötsligt får ett ökat intresse för att vaccinera sig, säger AnnaSara Carnahan.

Värna de äldre

I vanliga fall brukar vaccinationerna dra igång i början på november. I år är de något försenade, delvis på grund av ett försenat beslut från Världshälsoorganisationen WHO. Men enligt Folkhälsomyndigheten ska förseningen inte påverka vaccinationerna i Sverige. Den 19 november börjar de flesta regioner att vaccinera och influensasäsongen drar sedan igång några veckor senare.

– Det brukar vara någon gång under december. Sedan kan vi se att det planar ut lite under jul- och nyårsledigheten, även om influensan ibland ändå ökar den perioden. För det mesta planar det ut för att ta sig när alla är åter efter ledigheten.

Eftersom årets influensa kan slå hårt mot äldre personer är det extra viktigt att värna om dem i år, menar AnnaSara Carnahan.

– Om barnbarnen är sjuka så kanske inte mor- och farföräldrar ska vara barnvakt åt de sjuka barnen. Det kan man tänka på lite extra i år, säger hon.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons