De kan drabbas hårdast av årets influensa

Hälsa Artikeln publicerades
Regionerna har upphandlat mer vaccin inför årets influensasäsong för att undvika en bristsituation. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT
Regionerna har upphandlat mer vaccin inför årets influensasäsong för att undvika en bristsituation. Arkivbild.

Äldre personer riskerar att drabbas värst när årets influensa når Europa.

Samtidigt har regionerna efter förra årets vaccinbrist kraftsamlat för att alla som vill ska kunna vaccinera sig.

Det är svårt att göra en prognos för hur många som kommer att drabbas av influensan – och lika svårt är det att förutspå exakt vilken typ av influensa som kommer att drabba svenskarna under vintern.

– Man får titta på vilka influensasorter som cirkulerat i Sverige de senaste åren. Till exempel hade vi en väldigt kraftig säsong för två vintrar sedan med influensa B. Då är det inte så troligt att den kommer i år, det är för tätt inpå, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, och fortsätter:

– Sedan handlar det ju även om vad som cirkulerat i andra delar av världen. Influensan försvinner ju inte, den rör sig runt jorden.

Bredare skydd

Prognosen för i år är att det kommer att bli en influensa av typen A, rättare sagt A(H3N2), ett influensavirus som framför allt slår hårt mot äldre.

– Det finns fyra influensasorter som cirkulerar bland människor och vi brukar ha fall av alla fyra, men det brukar vara någon som dominerar.

Vaccinet som upphandlas av regionerna i Sverige innehåller nu alla typer av influensavirus, vilket ger ett bredare skydd.

– Förut var det bara tre influensasorter, men nu ingår även den fjärde, säger Carnahan.

Efterfrågan på influensavaccin var ovanligt stor i fjol vilket gjorde att det blev brist på vaccin förra hösten. I år har regionerna försökt ta höjd för det.

– Företagen och regionerna har beställt ordentligt med vaccin hit till Sverige så att det inte ska hända igen. Men det är svårt att förutse om folk helt plötsligt får ett ökat intresse för att vaccinera sig, säger AnnaSara Carnahan.

Värna de äldre

I vanliga fall brukar vaccinationerna dra igång i början på november. I år är de något försenade, delvis på grund av ett försenat beslut från Världshälsoorganisationen WHO. Men enligt Folkhälsomyndigheten ska förseningen inte påverka vaccinationerna i Sverige. Den 19 november börjar de flesta regioner att vaccinera och influensasäsongen drar sedan igång några veckor senare.

– Det brukar vara någon gång under december. Sedan kan vi se att det planar ut lite under jul- och nyårsledigheten, även om influensan ibland ändå ökar den perioden. För det mesta planar det ut för att ta sig när alla är åter efter ledigheten.

Eftersom årets influensa kan slå hårt mot äldre personer är det extra viktigt att värna om dem i år, menar AnnaSara Carnahan.

– Om barnbarnen är sjuka så kanske inte mor- och farföräldrar ska vara barnvakt åt de sjuka barnen. Det kan man tänka på lite extra i år, säger hon.

Fakta

Fakta: Tillhör du en riskgrupp?

Du tillhör en riskgrupp om du är 65 år eller äldre, eller om du är gravid. Du riskerar även att drabbas extra hårt av influensan – eller få följdsjukdomar – om du:

Har en hjärtsjukdom.

Har en lungsjukdom, som kol eller svår astma.

Har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.

Har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.

Har kronisk leversvikt eller njursvikt.

Är mycket kraftigt överviktig.

Har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.

Har flerfunktionshinder.

Källa: 1177 Vårdguiden

Visa mer...

Fakta

Fakta: Tillhör du en riskgrupp?

Influensa A(H3N2) – drabbar framförallt äldre

Influensa A(H1N1)pdm09 – den variant som tidigare kallats svininfluensa

Influensa B/Yamagata

Influensa B/Victoria

 

Vilka är skillnaderna?

Den som är sjuk kan inte avgöra vilken sorts influensa man drabbats av. Alla sorter kan medföra allvarligt insjuknande.

Enligt Folkhälsomyndigheten brukar influensa A orsaka mer intensiva epidemier. Barnen drabbas varje säsong oavsett influensasort A eller B.

Källa. Folkhälsomyndigheten

Visa mer...