Annons

Clooney pekar ut "krigsprofitörer" i Sydsudan

Globala företag, magnater och regeringar tjänar stora pengar på blodbadet i Sydsudan. Det hävdar organisationen The Sentry, som vill att USA och EU ska införa hårdare sanktioner för att komma åt de skyldiga.
Sydsudan • Publicerad 20 september 2019
Skådespelaren George Clooney vid en presskonferens i London, då han som företrädare för organisationen The Sentry pekar ut globala företag som medskyldiga till oroligheterna i Sydsudan.
Skådespelaren George Clooney vid en presskonferens i London, då han som företrädare för organisationen The Sentry pekar ut globala företag som medskyldiga till oroligheterna i Sydsudan.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Rapporten från The Sentry pekar ut multinationella bolag som "krigsprofitörer" och anklagar dem för att vara medbrottslingar till våldet i Sydsudan. Det handlar om en avancerad korruptionsväv som omfattar utländska regeringar, banker och företag och som omsätter miljarder dollar, enligt organisationen.

Ett företag som nämns är Dar Petroleum Corp, det största multinationella oljebolaget i Sydsudan, som anklagas för att ge direkt stöd till dödsmiliser. Bolaget ska ha fått tillstånd till utvinning på flera platser i landet bara några veckor innan tusentals boende i områdena kördes bort av milis.

Pekas ut

Annons

Rapporten riktar också anklagande finger mot kinesiska och malaysiska oljegiganter, brittiska magnater och amerikanska affärsmän.

– Utan deras stöd skulle dessa krigsbrott aldrig ha kunnat begås, säger Clooney vid en presskonferens i London och uppmanar de internationella samfunden att skärpa sina insatser.

AFP har sökt Dar Petroleum Corp, men de vill inte kommentera med hänvisning till att de inte läst rapporten.

Kriget i Sydsudan bröt ut i december 2013 när president Salva Kiir anklagade sin tidigare vicepresident Rich Machar för ett kuppförsök. Tiotusentals liv har krävts medan hundratusentals sydsudaneser flytt landet där regeringssoldater och rebeller bränt byar, massakrerat och våldtagit.

Rapporten pekar också ut en amerikansk vapenhandlare som ska ha sålt vapen till en sydsudansk krigsherre, liksom två britter som startat ett oljebolag tillsammans med en krigsherre anklagad för att ha tvångsrekryterat tusentals barnsoldater.

Följer pengarna

Hollywoodstjärnan George Clooney, som länge varit engagerad i situationen i området, grundade The Sentry 2015 tillsammans med människorättsaktivisten John Prendergast. Organisationen utreder och vill avslöja ekonomiska nätverk som ligger bakom konflikter i Afrika. Organisationen har tidigare rapporterat om brott mot mänskliga rättigheter och korruption inom både den civila och militära ledningen i Sydsudan, men strategin i den nya rapporten har varit att "följa pengarna", berättar Clooney.

– Om man inte kan hänga ut dem (tjänstemännen) så kan man hänga ut de personer som gör affärer med dem. Man kan göra det svårt för vissa finansiella institutioner att se åt andra hållet, sade han.

– Det kan vara ett effektivt verktyg – mycket mer effektivt än att försöka hänga ut en krigsherre.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons