City tog säsongens första titel

Fartfyllt spel. Två vackra mål. Sumpat friläge. Cykelsparksräddning på mållinjen – och straffavgörande.
Community Shield på Wembley hade det mesta och till slut stod Manchester City som vinnare på straffar mot Liverpool efter 1–1 vid full tid.
Fotboll • Publicerad 4 augusti 2019
Manchester Citys Raheem Sterling gjorde 1–0 mot Liverpool i Community Shield. City tog hem titeln för andra året i rad.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Community Shield, den traditionsenliga välgörenhetsmatchen som är upptakten på den engelska ligasäsongen, står vanligtvis mellan vinnarna av Premier League och FA-cupen. Men eftersom Manchester City tog hem båda titlarna i våras blev det ligatvåan Liverpool som fick möta City på Wembley.

Och Community Shield blev lika spännande och tät som de två lagens duell om ligatiteln där det till slut skilde bara en poäng. Först när Gabriel Jesus satte Citys femte straff avgjordes mötet.

– På den här nivån skiljer det ingenting, bara en straff, sade Guardiola till AFP.

Lite oväntat så hade Guardiola med mittfältaren Leroy Sané i sin startelva trots att Sané verkar vara på väg till Bayern München. Men det blev inget lyckat drag då Sané tvingades bryta matchen tidigt på grund av en skada.

Sterling inledde

Mohamed Salah fick matchens första stora chans men Liverpoolstjärnans skott gick utanför. I stället ordnade City matchens första mål när Raheem Sterling tryckte in 1–0 efter tolv minuter. Sett över den första halvleken kändes det rättvist då City hade lite mer av spelet.

Sterling hade en strålande chans att göra 2–0 i början av andra halvlek när han kom fri i misstänkt offsideposition men den gången prickade han stolpen. Men Liverpool hade två bra chanser att kvittera, dels ett skott från Virgil van Dijk som träffade ribban och ner på mållinjen men som aldrig var helt inne, dels ett skott från Salah som träffade utsidan på stolpen.

– Vi hade riktigt bra stunder, men sista 15 minuterna var vi slutkörda och de hade chanser att vinna matchen, tyckte Guardiola.

Och fumlade

Matchens bortfumlade målchans stod Sterling för. Helt fri tänkte han för mycket medan han avancerade mot Alisson i Liverpools mål och hans funderingar slutade med att han fumlande rullade bollen sakta in i knästående Alissons väntande famn.

Liverpools höga försvar stressade Citys spelare till oväntat många misstag. Den välförtjänta kvittering kom när van Dijk lyfte in bollen till Joel Matip som kunde nicka ner bollen förbi Claudio Bravo.

Cykelspark räddade

Om Kyle Walker funderar på att sluta som City-back kan han bli målvakt. För hans räddning på tilläggstid där han jagade tillbaka och med en cykelspark räddade Salahs dalade nick mot öppet mål var dagens målvaktsinsats. Och den ledde till straffavgörandet

.– Det är den första titeln du kan vinna och när jag växte upp var det här något stort. Den inleder säsongen och förhoppningsvis kan vi upprepa vad vi gjorde förra säsongen, sade Citys back Kyle Walker.

Det är ingen förlängning i Community Shield och i straffavgörandet visade Bravo vägen när han räddade en straff innan Jesus avgjorde med sin. City vann straffläggningen med 5–4 och försvarade därmed sin Community Shield-titel, lagets sjätte totalt.

– Den första titeln för säsongen är vår, sade Guardiola.