Britternas nästa ledare kan bli mer hårdför

Storbritannien Artikeln publicerades
Storbritanniens avgående premiärminister Theresa May kommer att bli ihågkommen för sina misstag, enligt en expert.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Storbritanniens avgående premiärminister Theresa May kommer att bli ihågkommen för sina misstag, enligt en expert.

Theresa Mays fiender håller förmodligen med om att den avgående premiärministern är en fighter – men hennes eftermäle kommer att präglas av hennes misstag under brexitprocessen.

Britternas nästa ledare kan bli en mer hårdför brexitör, enligt experter.

Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår som partiledare den 7 juni, sedan hon misslyckats med att få parlamentet att godkänna det utträdesavtal som landet förhandlat fram med EU. I samma stund som Theresa May meddelade datumet för sin avgång började spekulationerna om vem som ska efterträda henne.

Den högljudda kritiken mot Theresa May må ha fått mycket utrymme, men att Theresa May stått pall genom brexitprocessen ingjuter även respekt, säger Mikael Sundström, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

– Hon är verkligen en fighter, vilket jag tror även hennes värsta fiender kan stämma in i. De flesta förstår också att hon har fått hantera flera politiska mål som inte är förenliga, säger han.

Efterträdaren mer hårdför

Trots det kommer hennes misstag, med brexitprocessen som en mindre smickrande krona på verket, vara det som präglar hennes eftermäle.

– Tyvärr hjälper det inte vilka andra framgångar hon lyfter fram. Allting överskuggas eller färgas av brexit, säger Sundström.

Mycket pekar på att Mays efterträdare kommer vara en mer hårdför brexitör.

– Det är många brexitförespråkare inom partiet som tror och vill att det ska bli så, säger han.

Försöka undvika väljarflykt

Anledningen är den väljarflykt som Torypartiet annars riskerar till Brexitpartiet och dess ledare Nigel Farage.

– Man vill inte att det partiet ska få någon drivkraft eftersom Farage kan locka många missnöjda Toryanhängare, säger Sundström.

Björn Fägersten, seniorforskare och chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram, är inne på samma linje.

– Om det nya Brexitpartiet visar sig plocka jättemånga röster av tories för att de ses som svikare, eftersom de inte lyckats leverera brexit, är det rimligt att Torypartiet kommer att ta det som en intäkt för att driva en hårdare brexitlinje medan de kan för att vinna tillbaka stöd, säger Fägersten.

Hård brexit troligast

Helgens EU-val kommer att bli vägvisande.

– Någonstans är det också rimligt att de får en ledare som faktiskt tror på det alternativ de är på väg mot i stället för Theresa May som faktiskt röstade emot brexit men som ändå gjort sitt bästa för att försöka fullfölja utträdet, säger Fägersten.

Björn Fägersten ser också en så kallad hårt brexit som det troligaste framtidsscenariot, med några små justeringar i avtalet.

– Om det går mot det kan man så klart tänka sig att de mot slutet kommer att försöka sy ihop några sista minuten-arrangemang på vissa områden, så att till exempel mediciner kan fortsätta flyttas över gränserna.

Fakta

Fakta: Theresa May

Theresa May, född 1956, är Storbritanniens premiärminister och Konservativa partiets ledare sedan sommaren 2016, då företrädaren David Cameron valde att avgå sedan de brittiska väljarna i en folkomröstning röstat för att lämna EU.

Avgår från sin post den 7 juni.

May, som själv röstade för att stanna i EU i folkomröstningen om brexit, lovade när hon tog över premiärministerposten att lotsa landet ut ur Europeiska unionen och samtidigt försöka hela den splittrade nationen.

Hennes tid som regeringschef har varit skakig. Det nyval som hon utlyste 2017 slutade med att partiet förlorade sin majoritetsställning och nu tvingas förlita sig på vågmästarstöd från det nordirländska unionistpartiet DUP. Ett stort antal ministrar har dessutom tvingats avgå eller har avgått på egen begäran, exempelvis de två brexitministrarna David Davis och Dominic Raab.

Theresa May är gift med den tidigare studiekamraten Philip May, född 1957. Paret har inga barn. May tycker om skor och tycker om att vandra i berg.

Visa mer...