Annons

Demonstranter i London känner lättnad

Samtidigt som ledamöterna i det brittiska parlamentet sköt upp den avgörande omröstningen om brexit uttryckte hundratusentals människor sitt stöd för EU på Londons gator.
Storbritannien • Publicerad 19 oktober 2019
Alan Perry följer talen vid Parliament Square från en trappa.
Alan Perry följer talen vid Parliament Square från en trappa.Foto: Malin Jansson/TT

Budskapen på plakaten varierar, men andemeningen är tydlig: Brexit är fel. Huvudgatan Park Lane är fylld till bredden med remainers (motståndare till brexit) som under lördagen kraftsamlade mot det avtal som det brittiska underhuset skulle ta ställning till.

I stället röstades ett tilläggsförslag igenom, vilket betyder att omröstningen ställs in. Esther Wiley från Southhampton har deltagit i dagens demonstration och tror att den kan ha påverkat de politiker som är negativa till brexit.

Annons

– Med så många ute på gatan kanske de känner att de har mer stöd.

– En förlängning är bättre än det avtal som låg på bordet, för vi vill ju egentligen inte ha någon brexit över huvud taget.

TT: Demonstrationen gick ganska lugnt till ändå, man skulle kanske kunna förvänta sig mer ilska?

– Vi är arga, men trots det är det ändå alltid en vänlig stämning för vi vill ju samma sak. Det känns skönt att vara ute för det är ju egentligen det enda vi kan göra.

Folkets vilja

Bakom demonstrationen står People's vote, som arrangerar protester sedan folkomröstningen 2016. Organisationens krav: Oavsett vilket utträdesavtal som EU och Storbritannien kommer fram till ska folket få tycka till.

Många som deltagit i lördagens demonstration känner stor lättnad. Adam, som inte vill uppge sitt efternamn, säger till TT att han deltagit i People's votes demonstrationer flera gånger. Han hoppas att tilläggsförslaget i slutändan ska leda till en ny folkomröstning.

– EU har varit bra för Storbritannien, det handlar inte om det. Brexit handlar om att rika människor gått till regeringen och regeringen har lyssnat. De vill inte styras av en massa EU-lagar och -regleringar.

Tydligare alternativ

Alan Perry följer talen vid Parliament Square från en trappa. Han är glad över att omröstningen om Boris Johnsons avtal skjutits upp, även han vill ha en ny folkomröstning. Den här gången med tydligare alternativ. Han menar att man inte riktigt visste vad man röstade om 2016.

– De som röstade för att lämna, röstade främst emot globaliseringen. Mot migration, mot det faktum att de blivit fattigare och fattigare efter den finansiella krisen och mot vad de kallar den "kosmopolitiska eliten".

Malin Jansson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons