Berlin fryser hyror i fem år

Tyskland Artikeln publicerades
En demonstration mot stigande hyror i Berlin i april i år. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
En demonstration mot stigande hyror i Berlin i april i år. Arkivbild.

De styrande i Berlin har beslutat att frysa hyresnivån i fem år. Berlinbornas allt högljuddare protester mot stigande hyror har fått gehör.

I många år har det varit lätt att hitta bostäder med överkomliga hyror i den tyska huvudstaden, jämfört med andra storstäder i Europa. Det har lockat mängder av artister, musiker, studenter och unga företagare att bosätta sig i Berlin.

Men en inflyttning på runt 40 000 människor per år det senaste decenniet har lett till bostadsbrist och att hyrorna mer än fördubblats sedan 2008, enligt bostadsportalen immowelt.de.

Runt 85 procent av invånarna i Berlin hyr sin bostad och många befarar att deras värdar tänker sälja fastigheterna och att de inte får råd att bo kvar. En rad förslag diskuteras för att lösa bostadskrisen, bland annat att tvångsinlösa lägenheter från privata fastighetsägare och att snabba på bygget av billiga bostäder.

Nu föreslår stadens styrelse att hyrorna ska frysas i fem år. Beslutet ska fattas i stadsfullmäktige i höst och träda i kraft vid nyår. För att inte hyresvärdar ska skynda sig att höja hyrorna inför beslutet ska det gälla retroaktivt från den 18 juni.

Men även om hyrorna i Berlin har ökat är de fortfarande lägre än i exempelvis London och Paris. En tvårummare i trendiga Prenzlauer Berg kostar runt 16 000 kronor i månaden, vilket är ungefär hälften mot vad en liknande lägenhet kostar i Primrose Hill i London.