Belgier gripen för attackplan mot USA

Belgien Artikeln publicerades
Stärkt bevakning på centralstationen i Bryssel efter en avvärjd terrorattack i juni 2017. Arkivbild.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Stärkt bevakning på centralstationen i Bryssel efter en avvärjd terrorattack i juni 2017. Arkivbild.

Belgisk antiterrorpolis har gripit en man misstänkt för att ha planerat en attack mot USA:s ambassad i Bryssel, enligt åklagarmyndigheten.

Gripandet skedde på lördagen sedan man fått indikationer om att en attack var på gång.

"Den misstänkte har frihetsberövats då han förberett en attack som kan kopplas till en terrorhandling", uppger den federala åklagarmyndigheten.

Mannen, som endast kallas "M G", ställdes inför en undersökningsdomare på måndagsmorgonen. Han nekar till att ha varit inblandad i några attackplaner, men domstolen beslutade att behålla honom frihetsberövad.

En källa med insyn i utredningen säger till AFP att den misstänkte är en belgisk man i 40-årsåldern som väckt uppmärksamhet på grund av sitt beteende. Mannen ska ha setts rekognosera i ambassadområdet, enligt utredningskällan.

Någon kommentar från den amerikanska ambassaden har ännu inte kommit.

Bryssel-baserade islamister har på senare utfört flera dåd som skakat den belgiska huvudstaden, som även är ett maktcentrum för EU och Nato. Det värsta inträffade i mars 2016 när en grupp självmordsbombare dödade 32 människor och skadade hundratals dels på en tunnelbanestation, dels på flygplatsen. Terrorrörelsen IS tog på sig ansvaret för de samordnade attackerna.

Fakta

Fakta: Terror i Belgien

Rädslan och beredskapen för terrordåd är stadigt hög i Belgien efter de blodiga dåden i Paris hösten 2015 och i Bryssel våren 2016, som båda utfördes av Bryssel-baserade islamister.

Även en rad mindre islamistiska attacker och våldsdåd har utförts i landet under de senaste åren. I maj 2014 dödade en man fyra personer och skadade en i en attack mot judiska muséet i Bryssel. Vid tre tillfällen under 2016 och 2017 har dessutom polis eller militär attackerats i Bryssel och Charleroi.

2011 dödades sex personer och mer än 100 skadades när en 33-årig man sköt omkring sig och kastade granater på ett torg i Liège, innan han begick självmord. Mannen tros dock inte ha haft islamistiska motiv bakom sitt agerande.

Visa mer...