Bästa svenska 5 000-metersloppet på 13 år

Friidrott • Publicerad 20 april 2019
Suldan Hassan under inomhus-EM i Glasgow tidigare i år. Arkivbild.
Suldan Hassan under inomhus-EM i Glasgow tidigare i år. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

21-årige distanslöparen Suldan Hassan slog till med ett superlopp när han natten till lördagen vann A-heatet på 5 000 meter på Mt. SAC-tävlingarna i Torrance, USA.

– Med fem varv kvar börjar farten sjunka och då gick jag fram och körde. En kille kom med två varv kvar och drog men sedan tog jag över på upploppet, säger Suldan Hassan till Svenska friidrottsförbundets hemsida.

Svensken, som tävlar för Ullevi, blev etta på tiden 13.31,35 – något som innebar nytt personligt rekord med 28 sekunder.

Och inte nog med det.

Noteringen var dessutom den bästa av en svensk på 5 000 meter på knappt 13 år och den sjunde bästa genom tiderna.

För att kvala in till VM, som avgörs i Doha i höst, krävs dock att Suldan Hassan går ned ytterligare nio sekunder i tid.