Både snö och sol väntas i helgen

Väder Artikeln publicerades
I helgen kan det vara sista chansen att njuta av sommarens värme. I alla fall i södra Sverige. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson / TT
I helgen kan det vara sista chansen att njuta av sommarens värme. I alla fall i södra Sverige. Arkivbild.

Mildare och varmare väder är på ingång. I helgen lovas sol och 20 grader i södra Sverige. Men helgens varmfront når inte särskilt högt upp, i landets nordligaste delar faller snön.

I Jämtlandsfjällen har en klass 1-varning utfärdats för hård vind i kombination med regn eller snöblandat regn, och i Lapplandsfjällen väntas en hel del snö under fredagseftermiddagen.

I södra Sverige blir det däremot riktigt varmt och soligt i helgen. På lördag blir det 20 grader på flera håll, medan det längs östkusten och västkusten kan bli ännu varmare.

Södra Norrland klarar sig undan snön, men får mycket moln och lokalt lätt regn under söndagen. Men längre än så når inte värmen.

– Den varma temperaturen når inte upp till de nordligaste delarna. Det blir mindre nederbörd än under fredagen, men det kan bli något snöfall där även under helgen, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI.

I början av nästa vecka väntas det bli kallare, och ett nederbördsområde breder ut sig över Svealand och södra Norrland.

– Men det kan bli sol och upp till en 16-17 grader under måndagen, framför allt i Skåne och längs med Västkusten. På tisdag blir det något lägre temperaturer igen.