Avmagringssjuka hos älg bekräftad

Djur Artikeln publicerades
Avmagringssjuka har bekräftats hos en älg i Arjeplog i Norrbotten. Arkivbild.
Foto: Kleiven Paul/TT
Avmagringssjuka har bekräftats hos en älg i Arjeplog i Norrbotten. Arkivbild.

Det misstänkta fallet av avmagringssjuka som upptäcktes tidigare i veckan hos en älg i Norrbotten har nu bekräftats, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Älgens ålder har också fastställts till tio år genom en undersökning av årsringarna i älgens tänder.

Det var när älgen sköts under pågående jakt utanför Arjeplog som sjukdomen Chronic wasting disease (CWD) upptäcktes i de första analyserna av proven.

Testerna som nu genomförts bekräftar att det är CWD. Med fler analyser kommer resultaten med tiden att kunna jämföras med de sjukdomsfall som tidigare bekräftats hos älgar i Sverige, Norge och Finland.

Huruvida sjukdomen är smittsam eller om det rör sig om en åldersrelaterad variant av sjukdomen är ännu inte klarlagt.

"Det är för tidigt att utesluta att det kan finnas en smittsamhet – eller att det finns någon faktor vi inte känner till som påverkar utveckling av sjukdomen", säger Maria Nöremark, epidemiolog vid SVA, i ett pressmeddelande.

Fakta

Fakta: Avmagringssjuka

Sjukdomen kallas även för Chronic wasting disease (CWD) och drabbar djurets hjärna och nervsystem. Det vanligaste symtomet är avmagring men även dregling, tandgnissling och okoordinerade rörelser förekommer.

Smittan sprids ofta via kroppsvätskor och för det djur som drabbas innebär det en säker död. Risken för att människor kan smittas bedöms som låg, men den kan inte uteslutas.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Visa mer...