Avgörande minut tog Liverpool vidare

Mästaren var illa ute.
Men en effektiv minut var till slut det som behövdes för att Liverpool skulle knäcka Salzburg på bortaplan, 2–0 till slut, och gå vidare till slutspel i Champions League.
Fotboll • Publicerad 10 december 2019
Liverpool firar ett av målen i 2–0-segern borta mot Salzburg.
Liverpool firar ett av målen i 2–0-segern borta mot Salzburg.Foto: Kerstin Joensson/AP/TT

När Napoli petade in det ena målet efter det andra hemma mot Genk stod det snabbt klart att Liverpool nog inte hade råd med en förlust borta mot Salzburg. Fjolårets Champions League-mästare behövde en poäng för att gå vidare från grupp E, och det såg länge nervöst ut.

Salzburg, med norska 19-åringen Erling Braut Haaland i spetsen, inledde optimistiskt och hade bud på en hel del, särskilt i den första halvleken. Problemet var att den sista touchen helt enkelt saknades i hemmalaget denna tisdagskväll.

Keita spräckte nollan

Liverpool stack ofta upp, och hade redan i första halvlek de klaraste målchanserna. I den andra skulle britternas spets också fälla avgörandet.

Salzburg fortsatte att försöka och fortsatte att misslyckas i de avgörande momenten, och på en minut dog sedan drömmen om avancemang. I den 57:e minuten drev Sadio Mané fram bollen på vänsterkanten och friställde med ett inlägg Naby Keita, som nickade in 1–0 till Liverpool.

Om inte luften gick ur Salzburg där, gjorde den det en minut senare. Mohamed Salah sprang sig fri och petade bollen förbi den utrusande målvakten Cican Stankovic. Trots svår vinkel lyckades Salah sedan placera in bollen i mål till 2–0, vilket höll sig matchen ut och skickade Liverpool vidare till åttondelsfinal.

– Det var en tuff match men vi tog chansen – det är vad jag älskar med mitt lag. Salzburg gjorde väldigt många smarta saker, men vi hade de bästa chanserna. Det var en väldigt intensiv match. I andra halvlek kunde de (Salzburg) inte beämstra den intensiteten, säger Liverpools tränare Jürgen Klopp efter segern.

Mardrömsdebut för 17-åringen

Napoli är också vidare från grupp E efter 4–0 hemma mot belgiska Genk. Polacken Arkadiusz Milik hade en helfestlig första halvlek när han gjorde ett äkta hattrick och gav Napoli en 3–0-ledning. Mindre roligt var det för Genks målvakt Maarten Vandevoordt. 17-åringen blev turneringens yngsta målvakt någonsin när han fick starta men redan efter drygt två minuter stod han för en stor tavla när han tog emot en hemåtpassning och stressad av två framrusande Napolispelare slog knut på sig själv och tappade bollen, vilket Milik utnyttjade. 3–0-målet på straff var inte heller någon kul historia för Vandevoordt, som orsakade straffen efter en vårdslös kapning av Napolis José Callejón.

I grupp F var Barcelona redan klar gruppvinnare. Trots att spanjorerna vilade stjärnor som Lionel Messi lyckades laget vinna borta mot Inter med 2–1 efter att Ansu Fati avgjort i slutminuterna. Det gav tyska Dortmund en hjälpande hand, som efter 2–1 hemma mot Slavia Prag passerade just Inter och knep den andra platsen i åttondelsfinal.

Jämnt var det också i grupp H där Ajax, Valencia och Chelsea gjorde upp om slutspelsplatserna. Chelsea säkrade den ena platsen genom seger hemma mot Lille med 2–1 efter mål av Tammy Abraham och César Azpilicueta. I mötet Ajax–Valencia drog sedan gästerna det längsta strået, och 1–0-segern på bortaplan innebar att man slog ut fjolårssemifinalisten Ajax ur turneringen.

Sveriges Emil Forsberg gjorde ett av Leipzigs mål när det tyska laget, som redan var klart för avancemang, spelade 2–2 borta mot Lyon. För fransmännen innebar poängen att man säkrade andraplatsen bakom Leipzig.