Sponsrat innehåll

ANNONS Holgers Stugmaterial

Expertens bästa tips - så lyckas du med altandrömmen

Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Återvändande flyttfåglar och knoppande buskar. Vårtecknen i trädgården är många. Men det mest påfallande för Holgers Stugmaterial är något helt annat. - Det är nu högsäsongen för altanbyggen börjar, säger säljaren William Larsson.

Vare sig man bor i radhus, villa eller har en sommarstuga har alla en sak gemensamt. Önskan om det extra rummet, drömmen om en uteplats. Vårens ankomst innebär en strid ström av besökare till Holgers Stugmaterial. Det är nu altanprojekten startar på allvar.

– April är starten på högsäsongen. Folk har suttit hemma under vintern, drömt om våren och skissat på ny uteplats. Vi svenskar älskar våra uteplatser, det är nästan emotionellt. Antagligen beror det på den korta säsongen och att man vill maximera sin livskvalitet, säger William Larsson, säljare på Holgers Stugmaterial.

Större och större

För Larsson är trenden given. Våra uteplatser blir större och större. Det märks tydligt på Holgers Stugmaterial där efterfrågan på altanrelaterade material ökat de senaste åren.

– Så stort man kan, det är vad som gäller. Hur vi använder våra altaner har förändrats på senare år, kanske är det en effekt av högkonjunkturen, säger Larsson och fortsätter.

– En altan är inte bara ett trädäck idag. Många vill få plats med ett utekök, kanske ställa dit ett spabad. Eller så vill man glasa in en del av altanen. Det har mer och mer blivit ett extra rum.

Kan det bli för stort då?

– Ja, det kan det bli. Man bör tänka på hur det ser ut ihop med huset, annars finns risk att man ångrar sig framöver.

Vilket är det vanligaste misstaget?

–Ta med allt i planeringen från början. Tänk på belysning, infravärme, eluttag och liknande. Se till hela utemiljön. Du kanske ska passa på att se över plattsättning, murar och annat. Uteplatsen ska vara en naturlig del av din trädgård.

Bidrar med kunskap

Larsson berättar att han och kollegorna mer än gärna hjälper till både med altanbygget och andra utomhusprojekt.

– Det är så mycket känslor med i planerandet av en uteplats. Det är roligt att få vara med och uppfylla någons dröm. För oss är det viktigt att erbjuda vår kunskap, både i planeringen och utförandet. Just planeringen är extra viktig tycker Larsson.

– Av flera orsaker. Inte minst för miljön. Vi levererar allt direkt hem till kunden och planerar rutterna för att minska på körningarna. Vi är en stor aktör och vill göra så lite klimatavtryck som möjligt. Vi kör våra lastbilar med fossilfri diesel exempelvis.

Kontakta Holgers Stugmaterial om du har funderingar.

MER INFO

Läget

Placering av din altan är det första du behöver tänka på. Anpassa efter morgonsol eller kvällssol. Tänk också på omgivningen, utsikt med mera.

Användningen

Grillar du mycket kanske du vill planera för ett utekök. Långa dagar i solen kanske innebär att du vill ha en skuggad yta på uteplatsen. Anpassa altanen efter dina behov.

Budgeten

Räkna noggrant och glöm inte det som tillkommer. Kantsten, räcken, plattsättning eller liknande.

Materialet

Beroende på hur du utformar din altan behöver du anpassa dina materialval. Har du vatten med i bilden, kanske ett spabad behöver du exempelvis rostfria skruvar. Vilken känsla vill du ha när du går på altanen? Det är bra att känna och klämma på olika trall innan duväljer.

Tiden

När vill du kunna använda uteplatsen? Behöver du ett tak eller en inglasad del? Behöver du tänka på insynsskydd?

Utrymmet

Hur stor blir din altan egentligen? Det allra bästa är att fysiskt märka ut den för att se proportionerna.

Markjobbet

Fuska inte. Gräv bort gräsmattan och lägg ut fiberduk och makadam för att undvika uppstickande ogräs igenom trallen.

Storlekarna

Anpassa din altan efter standardlängder på virket för att undvika för mycket spill.

Kapningen

Missa inte att ändkapa alla trallbrädor, det ger allra snyggast resultat!

Efterbehandlingen

Undersökhur just ditt material ska behandlas för ett snyggt och hållbart resultat.

Visa mer...