Anvegård: "Det är lite overkligt"

Fotboll Artikeln publicerades
Anna Anvegård firar sitt ledningsmål hemma mot Vittsjö (1–1). Poängen gjorde att Rosengård säkrade SM-guldet 2019 redan i den näst sista omgången.
Foto: Johan Nilsson/TT
Anna Anvegård firar sitt ledningsmål hemma mot Vittsjö (1–1). Poängen gjorde att Rosengård säkrade SM-guldet 2019 redan i den näst sista omgången.

Mål har hon gjort hela karriären.

Nu vet Anna Anvegård även hur det känns att göra mål som betyder SM-guld.

Mellan flygande champagnekorkar och lagkamrater som aldrig ville sluta sjunga om SM-guld kryssade Anna Anvegård fram mellan intervjuerna på Malmö IP:s konstgräs.

– Det här är skitkul verkligen, säger landslagsanfallaren med ett stort leende.

"Över förväntan"

Hon tog steget över till Rosengård från Växjö när transferfönstret precis skulle slå igen i mitten av augusti. En kamp i de nedre regionerna byttes mot en jakt på SM-guld – och anfallaren har varit ytterst delaktig i Malmöklubbens slutspurt. Minst sagt.

När titeln säkrades via 1–1 hemma mot Vittsjö inför över 3 000 åskådare svarade Anvegård för sitt nionde mål på åtta matcher för Rosengård.

– Det är klart att jag åkte hit med målsättningen att jag ville bidra jättemycket med mål framför allt. Att det har gått så bra är över förväntan. Jag är jätteglad och tacksam över det.

Hon gjorde även det viktiga 3–3-målet hemma mot Linköping förra söndagen när Rosengård missade första chansen att säkra guldet. Å andra sidan ledde den kvitteringen till att luckan ner till tvåan Göteborg blev sex poäng stor. Ett guldläge som Rosengård inte missade mot Vittsjö.

– Det var det här vi såg framför oss redan förra helgen. Vi ville fira det här inför alla fans. Att vi klarade det i dag, det är lite overkligt.

"En lång kväll"

Innan övergången till Rosengård hann Anvegård med att göra fem mål för Växjö och med sina 14 mål totalt toppar hon skytteligan. Ett mål bakom skuggar Göteborgs Rebecka Blomqvist inför sista omgången nästa helg.

Efter sommarens VM-brons med landslaget vet Anvegård hur man firar en internationell medalj, men hon vet inte riktigt vad som väntar under söndagskvällens SM-guldbankett på en restaurang i centrala Malmö.

– Vi får fråga dem som gjort det tidigare. Jag har aldrig gjort det, så jag har ingen aning. Det är tur att man inte har planerat in något i morgon. För det lär nog bli en lång kväll.

TT: Men du kan tänka dig att göra det till en vana?

– Absolut. Det här varje år – det kan jag leva med, säger hon och skrattar.

Fakta

Fakta: Anna Anvegård

Född: 10 maj 1997 (22 år) i Bredaryd.

Position: Anfallare.

Klubb: Rosengård.

A-landskamper/mål: 13/1.

Allsvenska matcher/mål 2019: 14/19.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Anna Anvegård

Anfallaren Anna Anvegårds målfacit de senaste fem säsongerna:

2019, allsvenskan: 14 mål på 20 matcher för Rosengård och Växjö.

2018, allsvenskan: 14 mål på 21 matcher för Växjö.

2017, elitettan: 33 mål på 25 matcher för Växjö.

2016, elitettan: 30 mål på 26 matcher för Växjö.

2015, division I södra Götaland: 27 mål på 17 matcher för Växjö.

Visa mer...