Inte ett enda mål framåt på fyra matcher.
Men i sträckmötet med Limhamn Bunkeflo kom ett efterlängtat trendbrott för Växjö.
Hemma på Myresjöhus arena blev det klar seger med 3–1.
Anna Anvegård ordnade ett efterlängtat slut på Växjös måltorka. Arkivbild.
Anna Anvegård ordnade ett efterlängtat slut på Växjös måltorka. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Läget var minst sagt kritiskt för Växjö inför bottenmötet med LB07 hemma på Myresjöhus arena.

Smålandsklubben hade fyra raka förluster i ryggen och lika många nollor framåt.

Men elva baklängesmål i följd fick räcka. Limhamn Bunkeflo, näst sist i damallvenskan och inför mötet en poäng bakom Växjö, kördes över med klara 3–0.

Något hemmalaget till stor del kan tacka sin landslagsforward för.

Duon bakom två mål

Anna Anvegård, som på vägen fram till det svenska VM-bronset startade en match (mot Thailand) och hoppade in i två (mot Chile och Kanada), visade vägen efter 16 minuters spel.

Emmi Alanen levererade ett inlägg som målvakten Vera Amanda Varis motade bort med nävarna – men inte bättre än att Anvegård fick bollen i straffområdet och kunde skicka in 1–0 till hemmalaget.

Med bara två minuter kvar av första halvlek utökades ledningen – återigen genom Anvegård och återigen efter förarbete av Alanen.

Mittfältaren frispelade sin lagkamrat som kyligt petade bollen förbi en utrusande Varis och satte den i nät.

Rycker från botten

Matchen avgjordes sedan tidigt i den andra halvleken när Signe Holt Andersen ökade på till 3–0.

Inhopparen Dallas Dorosy hann tröstmåla för LB07 före slutsignalen, men när den väl ljöd var det Växjöspelarna som fick jubla.

I och med segern skaffar sig tabelltian ett betryggande glapp på fyra poäng ned till LB07 under nedflyttningsstrecket.

I kvällens andra match åkte Vittsjö till Skånerivalen Kristianstad och vann komfortabelt med 3–0.