Annons

Allt ljus på Zuma i korruptionsutfrågning

I fem dagar ska Sydafrikas korruptionsanklagade expresident Jacob Zuma frågas ut av den statliga kommission han själv tillsatte. Men ingen vet om Zuma kommer att samarbeta – eller använda rampljuset för att attackera sin efterträdare och politiska rival Cyril Ramaphosa.
Sydafrika • Publicerad 14 juli 2019
Zumaanhängare demonstrerade utanför en domstol i Durban i fjol i anslutning till att expresidenten hördes om misstänkta mutbrott. Arkivbild.
Zumaanhängare demonstrerade utanför en domstol i Durban i fjol i anslutning till att expresidenten hördes om misstänkta mutbrott. Arkivbild.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Efter åratal av korruptionsavslöjanden tillsatte Sydafrikas dåvarande ledare Jacob Zuma i januari 2018 en statlig kommission för att gå till botten med mutkulturen inom staten och maktpartiet ANC. Det blev ett av Zumas sista beslut som president. Bara veckor senare lämnade han – stukad av korruptionsanklagelser – över ämbetet till rivalen Cyril Ramaphosa.

Med start i morgon ska Zuma nu grillas i fem dagar av den utredning han, om än högst motvilligt, själv tillsatte. Den 77-årige expresidenten anklagas för att under sitt närmare tioåriga maktinnehav ha möjliggjort så massiv korruption att staten i praktiken, för att använda ett i Sydafrika vanligt förekommande uttryck, kidnappades av privata intressen.

Fokus på Guptas

Annons

Utfrågningen väntas rikta särskilt fokus på Zumas relation till den mäktiga affärsfamiljen Gupta. I en rapport som Sydafrikas dåvarande justitieombudsman lade fram 2016 beskrivs hur familjen närmast fritt kunde besluta om tillsättningar av ministrar och höga tjänstemän, och på så sätt säkrade lukrativa regeringskontrakt samt politiska beslut i linje med den egna verksamhetens intressen.

Frågan nu är hur samarbetsvillig Zuma kommer att vara. I kommentarer inför utfrågningen har expresidenten låtit i det närmaste oberörd.

– För att vara ärlig, kommissionen bad mig om att vittna och lägga fram all information jag kan tänkas ha. Vi får se hur det går, men jag kommer att vara där i alla fall, sade Zuma i fredags enligt nyhetsbyrån AFP.

Åtnjuter stort stöd

Kommissionen kan rekommendera rättsväsendet att inleda brottsutredningar även om den inte själv har mandat att väcka åtal. Zuma är inte heller skyldig att närvara. Däremot kommer varje ord från hans läppar att rapporteras av sydafrikanska medier, och det spekuleras friskt i om expresidenten kommer att använda rampljuset till att attackera sin efterträdare och politiska rival Cyril Ramaphosa.

ANC är splittrat i falanger och Zuma åtnjuter alltjämt stort stöd. Samtidigt har Ramaphosa byggt sitt presidentskap kring en antikorruptionsagenda och sin personliga trovärdighet på att framställa sig som ren.

Det är denna image Zuma i så fall förväntas attackera. Ramaphosa var trots allt Zumas vicepresident.

– Frågan har ställts: Du var där, du var vicepresident och många av de här sakerna skedde rakt under din näsa. Visste du? Jag gissar att jag förr eller senare kommer att kallas av utredningen för att förklara vissa saker, medgav Ramaphosa i en intervju med the Guardian i fjol.

783 fall av korruption

I en separat rättsprocess har Zuma 783 misstänkta fall av korruption hängande över sig. Det handlar bland annat om bedrägeri och penningtvätt kopplat till vapenköp från Europa under 1990-talet, inklusive köp av svenska Gripenplan.

Zuma har använt tidigare domstolsframträdanden till att samla stora skaror högljudda anhängare. Och även denna gång väntas storpublik. På sin hemsida informerar kommissionen om att endast 200 åhörarplatser kommer att finnas tillgängliga, men att utfrågningen i Johannesburg kommer att livesändas på storbildsskärmar i en närbelägen park.

Ivar Andersen/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons