Försvarsstarkt Alingsås utjämnade SM-finalen

30 mål framåt i den första finalen – då blev det förlust.
Åtta mål färre i den andra – då blev det seger.
Handboll • Publicerad 21 maj 2019
William Andersson Moberg gjorde sex mål när Alingsås vann med 22–16 borta mot Sävehof och därmed utjämnade SM-finalserien till 1–1.Foto: Adam Ihse/TT

"Få stopp på deras sju mot sex-spel och stoppa Jonas."

Så beskrev Felix Claar för TV12 vad hans Alingsås bland annat hade fokuserat på för att den andra SM-finalen i handboll på herrsidan skulle sluta med utjämning i finalserien i bäst av fem matcher mot Sävehof.

Visst, det blev ett tidigt rött kort på Alingsås Andreas Berg, efter att en alltför brysk behandling av Jonathan Edvardsson följts upp med en lättare skalle på Christoffer Brännberger.

Det gjorde emellertid ingenting.

Mittnian Felix Claar och hans lagkamrater hade den omdiskuterade sju mot sex-taktiken – som Sävehof gjorde 15 mål med i 33–30-segern i lördagens första SM-final – under kontroll i stora delar av matchen.

– Vi är fruktansvärt bra bakåt och får träff på deras sju-sex-spel. Och Kraft (Niklas, målvakten) tar det han ska – då är det lätt att spela försvar, sade 19-årige mittnian William Andersson Moberg till TV12 efter segern.

Målsnålt i halvtid

Alingsås hade dock initialt sämre koll på Jonas, med efternamnet Larholm. Den tidigare landslagsstjärnan gjorde fyra av sju mål när Sävehof ledde med 7–6 i slutet av den första halvleken.

Men Sävehofs planer på att rycka ifrån och gå mot matchboll i SM-finalserien tog slut. I stället vände gästerna Alingsås och gick till halvtidsvila med målsnåla 9–8. I bjärt kontrast till lördagens 17–16-målfest halvvägs.

Kanske stärktes hemmalaget av att Sävehofs nyblivna dammästare hyllades i halvtid, för herrarna gick ut och gjorde två raka mål i den andra halvleken. Men efter Viktor Ottossons 11–10 gjorde Alingsås fem raka mål, samtidigt som Sävehof gick mållöst i över nio minuter.

Och när väl reduceringen till 12–15 kom gjorde Alingsås ytterligare två raka mål.

"Kommer med något nytt"

Det hämtade sig aldrig Sävehof från. I stället höll Alingsås alltså undan och vann. Spelskicklige talangen William Andersson Moberg var belåten med det, och med sin egen insats efter bara ett mål i den första finalen.

– Jag var väldigt besviken över min insats i förra matchen, väldigt skönt att få en sån här insats i dag, sade sexmålskytten.

I den andra halvleken hade Alingsås även bättre koll på Jonas Larholm, som stannade på fem mål. Men William Andersson Moberg är säker på att Sävehof har fler kort att spela ut, närmast i den tredje finalmatchen i Alingsås på fredag. Inte minst i det tidigare lyckosamma sju mot sex-spelet.

– De kommer komma med något nytt på fredag och då gäller det att vi är förberedda på det, sade han.

Sävehofs Viktor Ottosson:

– Vi har ett jättebra försvarsspel egentligen hela matchen, men vi är för dåliga framåt, sade han till TV12.

– Vi saknar fart, vi står stilla alldeles för mycket.