Nyheter

Weinstein överlämnade sig till polis

New York Artikeln publicerades
Harvey Weinstein anländer till en polisstation på Manhattan.
Foto: Andres Kudacki
Harvey Weinstein anländer till en polisstation på Manhattan.

Harvey Weinstein, tidigare en av Hollywoods mäktigaste personer, kommer att åtalas för sexbrott mot två kvinnor, uppger New York-polisen.

"I dag tar han första steget på sin resa till helvetet", kommenterar en av kvinnorna som anklagat Weinstein för våldtäkt.

Nästan åtta månader efter att Harvey Weinsteins tidigare ställning i den amerikanska filmbranschen gått upp i rök infann han sig på en polisstation på Manhattan i New York.

Iklädd en mörk blazer trängde sig Weinstein genom en skock fotografer för att lämna sina fingeravtryck och bli fotograferad – ett så kallat mug shot – inne på stationen. Sedan bar det av till en rättssal där den forne mogulen försågs med övervakningsutrustning. Weinstein kommer även att få lämna ifrån sig sitt pass – allt för att begränsa hans rörlighet under de kommande månaderna.

Foto: Julio Cortez

Fler än 70 kvinnor har anklagat Harvey Weinstein för övergrepp, bland annat våldtäkt. I ett officiellt uttalande uppger polisen att Weinstein åtalas för sexbrott, inklusive just våldtäkt, mot två icke namngivna kvinnor.

Filmproducenten har hela tiden nekat till anklagelserna om sexuella handlingar utan samtycke.

Tidigare i veckan meddelade federala åklagare i New York att de inlett en utredning om sexbrott mot Harvey Weinstein. Utredningen sägs också undersöka om han har lurat eller pressat kvinnor att resa över delstatsgränser med uppsåt att utsätta dem för övergrepp, vilket är ett federalt brott i USA.

Varken Harvey Weinsteins talesperson eller hans advokat vill kommentera de stundande möjliga åtalen.

Skådespelaren och regissören Asia Argento är en av kvinnorna som har anklagat Harvey Weinstein för våldtäkt.

Hon håller inte inne med känslorna efter nyheten om överlämnandet till polisen.

"I dag tar Harvey Weinstein första steget på sin ofrånkomliga resa till helvetet. Vi kvinnor har äntligen hopp om rättvisa", skriver Argento på Twitter.

Skådespelarkollegan Rose McGowan, som också har anklagat Weinstein för våldtäkt, tar också till orda i sociala medier.

"Jag, liksom flera andra av Harvey Weinsteins överlevare, hade gett upp hoppet om att vår våldtäktsman skulle hållas ansvarig av lagen. För 20 år sedan svor jag att jag skulle rätta detta fel. I dag är vi ett steg närmare rättvisa. Vi var unga kvinnor som Weinstein förgrep sig på och som sedan terroriserades av hans omfattande nätverk av medskyldiga", skriver hon på Instagram.

Fakta

Harvey Weinstein-skandalen

Skandalen kring Weinstein briserade i början av oktober i fjol efter artiklar i The New York Times och The New Yorker. En rad kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd, Rose McGowan, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette gick ut och anklagade Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkter som pågått under flera årtionden.

Avslöjandet om Weinsteins systematiska sexuella övergrepp blev startskottet för hela #metoo-rörelsen, som fått kvinnor att vittna om övergrepp i många olika länder och branscher. Weinstein, som nekar till brott, sparkades från det egna bolaget The Weinstein Company som han grundade tillsammans med sin bror 2005.

The Weinstein Company har sedermera gått i konkurs.

Visa mer...