Annons
Nyheter

Vildvuxet när tingsrätten gjorde syn

De två mordåtalade männen vallades runt på gården i Långared utanför Alingsås.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2012

Vad de än kände så visade de inget när de ihoplänkade med två vakter var såg platserna där de misstänks ha mördat lantbrukarparet.

Männen, som på torsdag med egna ord ska berätta för rätten, har hela tiden hävdat att de inget vet om morden på 69-årige Torgny Antby och 71-åriga Inger Antby. Deras advokater har ifrågasätt åklagarnas bevisning, bland annat uppkopplingarna mot mobilmaster och dna-fynd.

Annons

Rättegångens andra dag, tisdagen, hölls en så kallad syn när rättens ledamöter, de två åtalade männen, ett par av mordoffrens anhöriga och ett fåtal journalister besökte gården.

Där har varit avspärrat sedan morddagen den 19 oktober. Gräset växer halvmeterhögt och är fullt av överblommade maskrosor. Ogräset breder ut sig i rabatterna.

Tyst och öde

– Det känns oerhört tungt. Här som det var ordning och reda på växtligheten på vårarna, säger Kjell Antby, bror till den mördade.

– Nu är det tyst och öde och håller på att växa igen. En så vacker plats som är skändad.

I boningshuset, som ligger med utsikt över sjön Anten, ser allting ut som när makarna levde. På köksbordet står ett fat där någon skalat äpplen, på golvet ligger barnbarnens leksaker.

Kammaråklagare Daniel Larson visade arbetsrummet där kassaskåpet stått. Enligt hans teori har de åtalade först mördat mannen i ladugården, sedan försökt bryta upp kassaskåpet, hört frun på övervåningen och mördat henne i sängen, för att sedan bära ut kassaskåpet och köra iväg det.

Blod på väggen

I ladugården hänger fortfarande lukten av gödsel och kor kvar. Där stod cirka 25 mjölkkor som Torgny Antby skulle mjölka. Men han slogs ihjäl med ett järnrör mot huvudet. På väggen som en gång varit vit finns fortfarande blodfläckar bland annan smuts.

Äldsta dottern Iréne Antby var inte med på synen, men berättade senare för rätten om sina funderingar.

Annons

– Om det var det så kallade kassaskåpet som var intressant och om man dessutom gjort spaning innan för att kolla in mammas och pappas vanor. Hade de inte kunnat gå dit när de inte var hemma.

Bevisen mot misstänkta dubbelmördarna

De båda åtalade männen nekar till brott. Här är åklagarnas viktigaste bevis:

Dna-fynd: I de misstänktas bil fanns dna från den mördade kvinnan.

Vittne: En kvinna som var ute med sin hund tre dagar före mordet såg männens bil och två personer i luvor i ett skogsområde cirka 500 meter från gården.

Hundspåret: Polisens hundar fick på morddagen upp ett spår från gården mot platsen där vittnet sett bilen. På vägen dit hittades lantbrukarens portfölj.

Avföring: I skogsområdet fanns avföring och torkpapper med 34-åringens dna.

Mobiltelefonerna: Männens mobiler har varit uppkopplade mot master i Långaredsområdet sju gånger 8–19 oktober 2011.

Rumskompisarna: Enligt de personer som männen delade lägenhet med i Bergsjön i Göteborg åkte de misstänkta därifrån på natten före mordet och försvann utan att säga något.

Skospår: I sängen där kvinnan mördades fanns skospår där mönstret överensstämmer med 34-åringens skor.

Buntbanden: Det mördade paret bands med en ovanligt typ av buntband. Likadana buntband hittades hemma hos 34-åringen i en väska som hade 40-åringens dna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons