En av de två misstänkta vallades runt på gården tidigare under rättegången.

Vildvuxet när tingsrätten gjorde syn

Nyheter 2012-06-05 | Uppdaterad 2012-06-05

De två mordåtalade männen vallades runt på gården i Långared utanför Alingsås.


FAKTA

Bevisen mot misstänkta dubbelmördarna

De båda åtalade männen nekar till brott. Här är åklagarnas viktigaste bevis:

Dna-fynd: I de misstänktas bil fanns dna från den mördade kvinnan.

Vittne: En kvinna som var ute med sin hund tre dagar före mordet såg männens bil och två personer i luvor i ett skogsområde cirka 500 meter från gården.

Hundspåret: Polisens hundar fick på morddagen upp ett spår från gården mot platsen där vittnet sett bilen. På vägen dit hittades lantbrukarens portfölj.

Avföring: I skogsområdet fanns avföring och torkpapper med 34-åringens dna.

Mobiltelefonerna: Männens mobiler har varit uppkopplade mot master i Långaredsområdet sju gånger 8–19 oktober 2011.

Rumskompisarna: Enligt de personer som männen delade lägenhet med i Bergsjön i Göteborg åkte de misstänkta därifrån på natten före mordet och försvann utan att säga något.

Skospår: I sängen där kvinnan mördades fanns skospår där mönstret överensstämmer med 34-åringens skor.

Buntbanden: Det mördade paret bands med en ovanligt typ av buntband. Likadana buntband hittades hemma hos 34-åringen i en väska som hade 40-åringens dna.

LäS MER


Vad de än kände så visade de inget när de ihoplänkade med två vakter var såg platserna där de misstänks ha mördat lantbrukarparet.

Männen, som på torsdag med egna ord ska berätta för rätten, har hela tiden hävdat att de inget vet om morden på 69-årige Torgny Antby och 71-åriga Inger Antby. Deras advokater har ifrågasätt åklagarnas bevisning, bland annat uppkopplingarna mot mobilmaster och dna-fynd.

Rättegångens andra dag, tisdagen, hölls en så kallad syn när rättens ledamöter, de två åtalade männen, ett par av mordoffrens anhöriga och ett fåtal journalister besökte gården.

Där har varit avspärrat sedan morddagen den 19 oktober. Gräset växer halvmeterhögt och är fullt av överblommade maskrosor. Ogräset breder ut sig i rabatterna.

Tyst och öde

– Det känns oerhört tungt. Här som det var ordning och reda på växtligheten på vårarna, säger Kjell Antby, bror till den mördade.

– Nu är det tyst och öde och håller på att växa igen. En så vacker plats som är skändad.

I boningshuset, som ligger med utsikt över sjön Anten, ser allting ut som när makarna levde. På köksbordet står ett fat där någon skalat äpplen, på golvet ligger barnbarnens leksaker.

Kammaråklagare Daniel Larson visade arbetsrummet där kassaskåpet stått. Enligt hans teori har de åtalade först mördat mannen i ladugården, sedan försökt bryta upp kassaskåpet, hört frun på övervåningen och mördat henne i sängen, för att sedan bära ut kassaskåpet och köra iväg det.

Blod på väggen

I ladugården hänger fortfarande lukten av gödsel och kor kvar. Där stod cirka 25 mjölkkor som Torgny Antby skulle mjölka. Men han slogs ihjäl med ett järnrör mot huvudet. På väggen som en gång varit vit finns fortfarande blodfläckar bland annan smuts.

Äldsta dottern Iréne Antby var inte med på synen, men berättade senare för rätten om sina funderingar.

– Om det var det så kallade kassaskåpet som var intressant och om man dessutom gjort spaning innan för att kolla in mammas och pappas vanor. Hade de inte kunnat gå dit när de inte var hemma.
huvudnyheter just nu

Antagningslistorna klara - se namnen!

Borås [Uppdaterad i dag 09:03]

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!


Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om politikers personligheter:

"Ändå behöver man bara gå till sig själv för att inse hur mycket politikers personlighet betyder för hur de egna sympatierna formas. Jag säger inte att det är en utveckling som är positiv. Men om inte den ideologiska diskussionen väcks till liv igen är det där vi kan hamna. Och för all del, det vore en rättvis spegling av den hysteriskt individualiserade tid vi lever i."

Lars Näslund, politisk redaktör

Kanske kan barnen på planet rädda freden

"Att såväl Barack Obama som europeiska ledare hittills varit förhållandevis återhållsamma i sina fördömanden kan tyda på att det pågår hemliga samtal med Moskva om en väg ur krisen. I det brutala slaget om världsopinionen kan bilden med barnen på planet väga tungt."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Ken Rings konsert på stora torget:

"Ken talar för en hel generation som inte har någon röst, som reduceras till statistik på ett papper."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.