En av de två misstänkta vallades runt på gården tidigare under rättegången.

Vildvuxet när tingsrätten gjorde syn

Nyheter 2012-06-05 | Uppdaterad 2012-06-05

De två mordåtalade männen vallades runt på gården i Långared utanför Alingsås.


FAKTA

Bevisen mot misstänkta dubbelmördarna

De båda åtalade männen nekar till brott. Här är åklagarnas viktigaste bevis:

Dna-fynd: I de misstänktas bil fanns dna från den mördade kvinnan.

Vittne: En kvinna som var ute med sin hund tre dagar före mordet såg männens bil och två personer i luvor i ett skogsområde cirka 500 meter från gården.

Hundspåret: Polisens hundar fick på morddagen upp ett spår från gården mot platsen där vittnet sett bilen. På vägen dit hittades lantbrukarens portfölj.

Avföring: I skogsområdet fanns avföring och torkpapper med 34-åringens dna.

Mobiltelefonerna: Männens mobiler har varit uppkopplade mot master i Långaredsområdet sju gånger 8–19 oktober 2011.

Rumskompisarna: Enligt de personer som männen delade lägenhet med i Bergsjön i Göteborg åkte de misstänkta därifrån på natten före mordet och försvann utan att säga något.

Skospår: I sängen där kvinnan mördades fanns skospår där mönstret överensstämmer med 34-åringens skor.

Buntbanden: Det mördade paret bands med en ovanligt typ av buntband. Likadana buntband hittades hemma hos 34-åringen i en väska som hade 40-åringens dna.

LäS MER


Vad de än kände så visade de inget när de ihoplänkade med två vakter var såg platserna där de misstänks ha mördat lantbrukarparet.

Männen, som på torsdag med egna ord ska berätta för rätten, har hela tiden hävdat att de inget vet om morden på 69-årige Torgny Antby och 71-åriga Inger Antby. Deras advokater har ifrågasätt åklagarnas bevisning, bland annat uppkopplingarna mot mobilmaster och dna-fynd.

Rättegångens andra dag, tisdagen, hölls en så kallad syn när rättens ledamöter, de två åtalade männen, ett par av mordoffrens anhöriga och ett fåtal journalister besökte gården.

Där har varit avspärrat sedan morddagen den 19 oktober. Gräset växer halvmeterhögt och är fullt av överblommade maskrosor. Ogräset breder ut sig i rabatterna.

Tyst och öde

– Det känns oerhört tungt. Här som det var ordning och reda på växtligheten på vårarna, säger Kjell Antby, bror till den mördade.

– Nu är det tyst och öde och håller på att växa igen. En så vacker plats som är skändad.

I boningshuset, som ligger med utsikt över sjön Anten, ser allting ut som när makarna levde. På köksbordet står ett fat där någon skalat äpplen, på golvet ligger barnbarnens leksaker.

Kammaråklagare Daniel Larson visade arbetsrummet där kassaskåpet stått. Enligt hans teori har de åtalade först mördat mannen i ladugården, sedan försökt bryta upp kassaskåpet, hört frun på övervåningen och mördat henne i sängen, för att sedan bära ut kassaskåpet och köra iväg det.

Blod på väggen

I ladugården hänger fortfarande lukten av gödsel och kor kvar. Där stod cirka 25 mjölkkor som Torgny Antby skulle mjölka. Men han slogs ihjäl med ett järnrör mot huvudet. På väggen som en gång varit vit finns fortfarande blodfläckar bland annan smuts.

Äldsta dottern Iréne Antby var inte med på synen, men berättade senare för rätten om sina funderingar.

– Om det var det så kallade kassaskåpet som var intressant och om man dessutom gjort spaning innan för att kolla in mammas och pappas vanor. Hade de inte kunnat gå dit när de inte var hemma.
huvudnyheter just nu

Premiär! Läs dagens tidning via eBT här!

Borås [Uppdaterad i dag 06:33]

Ingen tidning på röda dagar? Glöm det. Från och med i dag kan du läsa eBT alla dagar året runt. Så häll upp kaffet, luta dig tillbaka och slå upp dagens tidning.

Så här läser du eBT:
1. Gå in på eBT
2. Logga in med ditt kundnummer som användarnamn och ditt postnummer som lösenord (du hittar ditt kundnummer på din faktura eller på ditt BT-kort).
Om du vill använda eBT i mobilen eller läsplattan finns eBT-appen tillgänglig i både App store och Google playMest läst på bt.se


Elfsborg

TV: Här hedrar fansen 'Klabbe' med fackeltåg

Ett hundratal guliganer tågade med facklor till Borås Arena och minnesstunden för Klas Ingesson. Foto: Johan Rydén.

 

Elfsborg

TV: Över 400 samlades för att sörja Ingesson

Drygt 400 personer samlades för att hedra Ingesson.

 

Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om Mikael Persbrandt i Dödsdansen:

"Mikael Persbrandt är en av våra mest musikaliska skådespelare – i rörelserna, i diktionen. Man vill inte missa en stavelse eller en gest när han står på scenen. Han förhäxar sin publik."

Lena Kvist, kulturchef

Om nomineringarna till Augustpriset:

"Inte illa alls. Men var gjorde Augustjuryn av Klas Östergren?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Om allahelgona:

"Frågan kanske är fånig, kanske riktar den sig mer till mig själv än till den tillfrågade, men jag brukar ställa den då och då: Vad ska det stå på din gravsten?"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Ingessons bortgång:

"Hans smittande entusiasm sinade inte ens under den svåra period när "vanliga" människor sjukskrivit sig för att bara vila ut. I stället knöt Ingesson näven och bestämde sig för att vinna också den tunga matchen mot cancern."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 500 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.