Annons
Nyheter

Varnar för falsk klädinsamling

Flygbladet i brevlådan ber om kläder till behövande, men det är inte alltid de hamnar rätt. Skänkta plagg har blivit en het andrahandsmarknad.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2013
Klädinsamlingen på bilden har inget med artikeln att göra.
Klädinsamlingen på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

– Många tror att deras gamla kläder kommer till nytta, men det är inte alltid det stämmer, säger Christer Nordström presstalesman hos Uppsalapolisen.

Oron från allmänheten om falska klädinsamlingar ökar, enligt honom. Många har fått flygblad i brevlådan där de uppmanas skänka kläder till välgörande ändamål genom att ställa ut påsar på gatan. Men företagen saknar ofta så kallade 90-konton och det är osäkert om de verkligen bedriver hjälpverksamhet.

Annons

Säljs vidare

Maria Ros Jernberg, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas insamlingsråd, berättar att kläderna ibland säljs vidare.

– Kläderna som folk skänker håller hög kvalitet och har ett stort värde på en andrahandsmarknad. Problemet är att pengarna sedan går till insamlarna själva och inte till vad som stod på pappret.

På en del flygblad har kända organisationers namn använts för att skapa trovärdighet.

– Det är ett jättestort problem för oss. Men det går inte att anmäla någon när de är så snabba, de delar ut en lapp på måndagen och hämtar upp kläder på torsdagen, säger Elisabeth Dahlin, ansvarig för kläder på Svenska Röda Korset.

Inget tillstånd

På flera ställen ställs också klädcontainrar utan tillstånd ut i anslutning till kommuners återvinningsstationer.

– Det här har varit ett problem i hela landet under cirka två års tid, säger Louise Djupsjöbacka, markupplåtare på Trafikkontorets tillståndsavdelning i Stockholms stad.

Hon berättar att Stockholms stad polisanmält flera containerägare, men att utredningarna läggs ned.

– Vi kan inte ta bort dem själva eftersom vi då begår egenmäktigt förfarande, säger Louise Djupsjöbacka.

Annons

På Röda Korset hoppas man att problemen med de falska insamlingarna ska lösas med en certifiering.

– Då skulle de som bedriver klädinsamling bevisa att de är seriösa. Det skulle också ge oss och myndigheterna något att förhålla oss till, säger Elisabeth Dahlin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons