Nyheter

Varg med viktiga gener i Västra Götaland

Natur Artikeln publicerades
En varg, dock inte samma som just nu befinner sig i Västra Götaland. Arkivbild.
Foto: Heiko,Junge
En varg, dock inte samma som just nu befinner sig i Västra Götaland. Arkivbild.

En varghane efter en okänd tik med finsk-ryskt ursprung finns just nu i Västra Götaland.

Länsstyrelsen, som samlat in och analyserat dna-prov, konstaterar att vargen bär på gener som är viktiga för den skandinaviska vargpopulationen.

Varghanen, som troligtvis föddes i fjol, kan om den parar sig tillföra nya gener och minska inaveln eftersom den inte är nära släkt med de skandinaviska vargarna, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Vilken vargtik som är mor till hanen är oklart och fördjupade analyser av det pågår. Det mest troliga är dock att det rör sig om en invandrad tik som inte tidigare har identifierats. Inget dna eller andra observationer av henne har registrerats i varken Sverige eller Norge och inga andra avkommor efter tiken har tidigare kunnat konstaterats.

Enligt den utredning som Naturvårdsverket gjorde 2015 behövs minst 300 vargar i Sverige för att skapa en "gynnsam bevarandestatus". Utredningen visade också att det varje femårsperiod behöver komma in minst en ny varg från Finland eller Ryssland som får valpar med en skandinavisk varg, annars skulle stammen behöva vara mycket större för att ha gynnsam bevarandestatus.