Annons
Nyheter

Vårdpersonalregister öppnas för alla

Inom kort ska allmänheten enkelt kunna se om sjukvårdspersonalen är legitimerad eller inte. Bra, tycker Läkarförbundet.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2012
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Det ska vara lätt som patient eller anhörig att ta reda på om läkaren eller barnmorskan har rätt formell kompetens eller inte.

Det konstaterar regeringens utredare, skriver Riksdag & Departement. Individens behov överväger integritetsaspekten.

Annons

Enligt förslaget ska vem som helst via nätet kunna söka i Socialstyrelsens register över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. I dag krävs det att man som privatperson tar direktkontakt med Socialstyrelsen för att få dessa uppgifter.

Marie Wedin, ordförande för Läkarförbundet, tycker att förslaget är bra, men säger samtidigt att det är viktigt att ingen "hängs ut i onödan".

– Eftersom det kan ta upp till ett år innan Socialstyrelsen utfärdar en legitimation finns en risk att nyutexaminerade läkare eller läkare från andra länder framstår som om de inte har formell kompetens när man söker i registret.

De uppgifter som föreslås bli mer lättillgängliga är namn, födelseår, yrke, specialitet, datum för utfärdande av legitimationen samt eventuell specialistkompetens. Uppgifter om återkallad legitimation ska däremot inte vara tillgängliga.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2013.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons