Annons
Nyheter

Var beredd på cykeltjuven

Sommar är lika med högsäsong för cykelstölder. Men vad gör man om tjuven varit framme?
Nyheter • Publicerad 12 juli 2012
Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Med några enkla åtgärder kan du öka chansen att få återse din cykel, eller i alla fall få ut ersättning.

Hos försäkringsbolagen återkommer ett tydligt mantra när det gäller cykelstölder: cykeln ska ha varit låst – med ett godkänt lås.

Annons

– Normalt sett har alla modernare cyklar godkända lås, säger Kent Lindmark, skadeförebyggare på Folksam.

Men även om originallåset ofta räcker för ersättningen rekommenderar försäkringsbolagen ett bygel- eller vajerlås som komplement.

– Samma regel som alltid gäller – gör det krångligt för tjuven så minskar du risken, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar.

Av de tiotusentals cykelstölder som polisanmäls varje år är det ytterst få fall där någon misstänkt kan knytas till brottet. Men många stulna cyklar hittas och med lite tur kan de komma till rätta igen.

– Det finns jättemånga solskenshistorier, säger Christina Eriksson, rotelchef på Citypolisen i Stockholm.

På Citypolisens avdelning för hittegods finns i dag omkring hundra cyklar som väntar på att hittas av sina ägare. Förutom att alltid anmäla, är polisens främsta råd att känna till sin cykels ramnummer.

– Då är det mycket större chans att man får tillbaka sin cykel.

Polisens tips

Lås cykeln, gärna vid ett fast föremål.

Parkera cykeln på en ljus och öppen plats.

Märk cykeln med personnummer.

Anteckna cykelns ramnummer – då ökar chansen att identifiera cykeln om den blir stulen.

Källa: Polisen

Försäkringsbolagens råd

En cykelstöld täcks i regel av den vanliga hemförsäkringen. För särskilt dyra cyklar kan det dock behövas en kompletterande försäkring.

Exakta ersättningsregler varierar, men bland annat cykelns ålder påverkar. Ett råd är att spara originalhandlingar och kvitton för att kunna visa på cykelns värde vid ett försäkringsvärde.

För att ha rätt till ersättning måste cykeln ha varit låst med ett godkänt lås (SSF-märkt). Fråga din cykelhandlare om du är osäker på ditt lås.

Källa: If, Länsförsäkringar, Folksam

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons