Annons

Väljarnas bild av integration alltför dyster

Svenska väljare har en alltför dyster bild av utrikesföddas sysselsättningsgrad, det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Svenska Dagbladet.
Politik • Publicerad 7 september 2018
Väljarna har en alltför dyster bild av integrationen, det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Svenska Dagbladet. Arkivbild.
Väljarna har en alltför dyster bild av integrationen, det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Svenska Dagbladet. Arkivbild.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Sifo har ställt frågor om bland annat integration och sysselsättning och om hur man upplever att det förändrats sedan förra valet 2014.

61 procent av de tillfrågade tror att det så kallade sysselsättningsgapet, det vill säga att inrikes födda arbetar i större utsträckning än utrikes födda, har ökat under mandatperioden.

Annons

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) har gapet inte växt. Tvärtom så visar SCB:s siffror på en marginell minskning, även om den ligger inom en statistisk felmarginal.

Bara 16 procent svarar rätt, det vill säga att gapet är oförändrat.

SCB:s statistik visar också att sysselsättningen har ökat, för båda grupper, mellan 2014 och 2017.

Just statistik över sysselsättning ifrågasätts ibland, eftersom det räcker med att ha arbetat en timme under en vecka för att räknas som sysselsatt. Men då definitionen varit densamma under de jämförda perioderna fungerar den för jämförelser över tid.

– I grund och botten tror jag att det är en konjunktureffekt. Men jag ska inte förneka att regeringens politik kan ha haft effekt, säger nationalekonomen Joakim Ruist till SvD.

I ett blogginlägg jämför Ruist Sverige med övriga Europa, och konstaterar att ”Sverige presterar bättre än ett europeiskt genomsnitt vad gäller flyktingars sysselsättning”.

Sifoundersökningen visar även att Sverigedemokraternas väljare har en mörkare verklighetsbild när det handlar om migration och integration.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons