Annons
Nyheter

Vädervarning från rymden: "Se upp, Amerika!"

Över en meter regn, mer än en normal svensk årsnederbörd, befaras vid North Carolinas kust när orkanen Florence drar in. Blir översvämningarna svåra står inte ens Vita huset i Washington säkert.
USA • Publicerad 13 september 2018
Bild på orkanen Florence fotad från Internationella rymdstationen (ISS).
Bild på orkanen Florence fotad från Internationella rymdstationen (ISS).Foto: NASA/AP

Ovädrets omfång förbluffar även rymdfarare.

"Se upp, Amerika!" twittrar tysken Alexander Gerst från Internationella rymdstationen (ISS). "Florence är så enorm att vi bara kan fånga henne med en supervidvinkellins från rymdstationen, 400 kilometer ovanför ögat. Var beredda på östkusten, det är en riktig mardröm som kommer mot er".

Annons

Florence har försvagats något, till en trea på den femgradiga orkanskalan. Men det innebär fortfarande väderkrafter som är ovanliga i så tättbefolkade trakter som nu väntas drabbas i delstaterna South Carolina, North Carolina och Virginia. När det närmar sig kusten har orkanens öga även tagit en lite sydligare bana vilket innebär att också Georgia kan påverkas.

Över en miljon människor omfattas av evakueringar. Och totalt bor ungefär tio miljoner amerikaner i områden som berörs av vädervarningar under Florence, som dessutom rör sig ovanligt sakta för att vara orkan.

Förutom brutala vindar väntar man sig väldiga mängder regn och därmed översvämningar. Allra blötast blir det längs North Carolinas kust, enligt orkancentret NHC.

Men inte ens Vita huset i Washington är utom fara. Det har regnat mycket även i allmänhet på sistone, så Potomac-floden som ringer genom USA:s huvudstad – en stad byggd på ett gammalt träsk – är redan på gränsen till att svämma över. Vattenmassor kan då välla fram förbi Washington-monumentet och upp genom ett parkområde till Vita huset.

Det enda hindret är en upp till tre meter hög barriär som uppfördes efter erfarenheterna från ovädret Katrina i New Orleans 2005. Barriären är i form av en mur i parken, men har ett stort glapp för att släppa igenom trafiken på 17:e gatan. Om larmet går stängs gatan, och glappet ska pluggas igen med betongklumpar.

– Det är en process på tre till fyra timmar, säger Mike Litterst, talesperson för myndigheten National Park Service, till nyhetsbyrån AFP.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons