Annons
Nyheter

Vaccination mot säsongsinfluensa kan påverka svininfluensavaccin

Nu inleds vaccinationen av hallänningarna – mot säsongsinfluensan.
Trots att det finns tecken på att vaccinet mot svininfluensan då kan få sämre effekt.
Nyheter • Publicerad 11 september 2009

Andra landsting har valt att avvakta.

På fredagen injicerade sjukvårdspersonal i Halland handbollslegenden Bengt "Bengan" Johansson, som blir den förste hallänningen med vaccin mot säsongsinfluensan.

Annons

När alla sprutor är tömda är målet att 75 procent av riskgrupperna ska vara motståndskraftiga mot den vanliga influensan. I oktober väntas massvaccinationerna mot svininfluensan börja i hela landet.

– Detta är den bästa åtgärden för oss. Att ha två vaccin ute samtidigt skulle innebära en stor risk för förvirring för invånarna och då är det bättre att separera vaccinationerna, berättar smittskyddsläkaren Mats Erntell i Halland.

Avgör själva

En del mindre studier tyder på att vaccinationen mot svininfluensan inte får tillräckligt bra effekt om man först blivit vaccinerad mot säsongsinfluensan.

– Men de är inte entydiga och det finns inte tillräckligt starkt stöd för att avråda från vaccinationer, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Därför har Socialstyrelsen inte lämnat några rekommendationer, utan landstingen får på egen hand avgöra vilken väg de vill gå.

– Från vår sida säger vi tydligt att det viktigaste är att vaccinationen mot svininfluensan prioriteras först, det är mot den man måste se till att människor i riskgruppen kan erbjudas vaccin först, säger Tegnell.

I Stockholm får invånarna vänta på vaccin mot den vanliga influensan.

– Tills vidare väljer vi att vaccinera dem som är i riskzonen i samband med den andra dosen av vaccinet mot svininfluensan, eller efteråt, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting.

Skjuts upp

Annons

Han utesluter inte att beslutet kan komma att ändras allteftersom.

Även i Skåne och i Västra Götalandsregionen skjuts vaccinationerna mot den vanliga influensan upp. I Skåne dröjer det troligen tills efter årsskiftet, berättar smittskyddssjuksköterskan Ulla Stamer.

– Vi har fått indikationer från Smittskyddsinstitutet på att säsongsinfluensan inte kommer tidigt i år och därför behöver vi inte hasta i gång en vaccination, säger Kristina Nyström, smittskyddssjuksköterska i Västra Götalandsregionen.

Två parallella virus

Samtidigt med svininfluensan A/H1N1 cirkulerar den vanliga säsongsinfluensan över jorden.

Sverige har hittills bara haft enstaka fall av säsongsinfluensan.

Det är oklart hur allvarlig årets influensa faktiskt är eftersom rapporter om den har drunknat i all information om svininfluensan.

Säsongsinfluensan kommer vanligtvis till Sverige under hösten (september, oktober och november) för att öka i omfattning vid årsskiftet.

Smittskyddsinstitutet övervakar noga säsongsinfluensan för att samla in prover som ska utgöra underlaget för vaccinet till nästa års säsongsinfluensa.

Så görs vaccinet

Under varje säsong samlas prover från influensastammar in från hela världen.

Vid ett möte på WHO i Genève i februari (för länderna på det norra halvklotet, i september för det södra halvklotet) bestäms vilka influensastammar som ska ingå i nästa års vaccin.

I det vanliga influensavaccinet ingår en stam från influensa B och två stammar från influensa A.

Efter att beslutet fattats börjas vaccinet tillverkas och finns på marknaden efter cirka sex månader.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons