Annons
Nyheter

Utesluter inte att 19-åringen lever

Efter en dryg vecka avblåser polisen det aktiva sökandet efter en 19-årig dansk som är försvunnen i Lapplandsfjällen.
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2012

Men polisen utesluter inte att mannen fortfarande lever.

– Det är inte för att vi tror att han är död som vi avbryter, utan för att vi inte hittar honom, säger kommenderingschef Stefan Ström.

Annons

Sedan förra onsdagen, då 19-åringen försvann, har eftersökningarna pågått med helikopter, hundpatruller och militärer. Men enligt polisen är det inte längre motiverat att fortsätta.

– Det handlar inte om att vara snål på något sätt, men det måste vara vettigt att söka också.

Sökningarna har skett i ett område med två mils radie från tältplatsen. 19-åringens ålder och goda fysik har vägts in då sökområdet tagits fram. Polisen har tidigare lyft fram att dessa faktorer tillsammans med det milda vädret och tillgången på vatten ökat förhoppningarna. Det nyligen uppmärksammade fallet i Åre, där en 68-årig man hittades vid liv efter nära två veckor, är också en påminnelse om att det går att klara sig länge.

– Jag tror att han kan vara vid liv. Men om han gjort sig illa och ligger någonstans, då minskar chanserna betydligt.

Från och med nu kommer polisens arbete bestå av punktinsatser utifrån tips och iakttagelser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons