Annons
Nyheter

Uselt för modehandeln i april

Försäljningen av kläder och skor i april var riktigt dålig. Skoförsäljningen föll med över 20 procent när våren kom av sig.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2012
Svaga försäljningssiffror för kläder och skor.
Svaga försäljningssiffror för kläder och skor.Foto: Scanpix

Försäljningen av kläder i fackhandeln föll med 12,4 procent i april jämfört med samma månad i fjol. Motsvarande siffra för försäljningen i skobutikerna visar en minskning med 20,6 procent, enligt Svensk Handel Stils Stilindex.

Hittills i år har försäljningen av kläder minskat med 3,8 procent medan skoförsäljningen visar ett litet plus på 0,1 procent.

Annons

– Vårförsäljningen började bra i mars men i april gick modehandeln rakt in i väggen och det rådde fullständig stiltje i handeln, säger Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel Stil.

Hans förklaring är främst vädret – att våren kom av sig vilket tydligast får effekter för skohandel.

– Men jag tror på en vår för modehandeln, säger han och spår plussiffror för maj.

– De kollegor jag talat med, och det är ganska många, säger att maj har börjat väldigt bra. Så jag är försiktigt optimistisk.

Samtidigt är vi inte lika konsumtionsbenägna som tidigare, menar han.

– I Sydeuropa håller man hårt i plånboken för att man har det dåligt. Här håller vi hårt i plånboken för att vi är oroliga för att vi ska få det dåligt.r

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons