Annons
Nyheter

USA kallar hem soldater från Afghanistan

USA:s president Donald Trump har beslutat att landet ska återkalla soldater från Afghanistan, uppger en anonym myndighetskälla för nyhetsbyrån AFP.
USA/Afghanistan • Publicerad 21 december 2018
Amerikanska soldater som återvänder från tjänstgöring i Afghanistan. Bilden är från 2014.
Amerikanska soldater som återvänder från tjänstgöring i Afghanistan. Bilden är från 2014.Foto: David Goldman

– Det beslutet har tagits. Ett stort antal kommer att kallas hem, säger källan.

Beskedet kommer dagen efter att Trump meddelade att USA drar tillbaka soldater från Syrien.

Annons

Det finns för tillfället cirka 14 000 amerikanska soldater på plats i Afghanistan. De är där antingen i syfte att bekämpa terrorism eller på Nato-uppdrag för att stödja afghanska styrkor.

Enligt uppgift tog Trump beslutet om Afghanistan på tisdagen, då han även meddelade han kallar hem soldater från Syrien.

Tidigare under torsdagen kom beskedet att USA:s försvarsminister Jim Mattis kommer att avgå i slutet av februari. Presidentens beslut om Syrien och Afghanistan är kontroversiella och kan utlösa oroligheter i regionen.

Mattis, och ett antal militära rådgivare på hög nivå, övertalade förra året Trump om att sända ytterligare manskap till Afghanistan där talibanerna gjort framsteg. Trump sade då att hans instinkter var att dra sig ur situationen i Afghanistan.

Enligt Reuters kommer över 5 000 personer att kallas hem. Beskedet kommer samtidigt som USA driver på för att skapa ett fredsavtal med talibanerna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons