Nyheter

Zetterberg lägger av: ”Så klart känslosamt”

Sverige Artikeln publicerades
Foto: Jeffrey T. Barnes

Detroitstjärnan Henrik Zetterberg lägger av med ishockeyn.

Det är hans långvariga ryggproblem som sätter stopp.

– Det är så klart känslosamt, säger han.

Det var Detroits general manager Ken Holland som först gick ut med nyheten på fredagseftermiddagen svensk tid och senare mötte Zetterberg pressen i samband med att Detroits försäsongsläger startade.

– Jag har varit här i 15 år och även om jag visste att det här var mina sista år så önskar jag att jag hade kunnat spela lite längre, säger han enligt mlive.com.

Han har haft på känn en längre tid att hockeykarriären skulle vara över.

– I januari kände jag att något inte var rätt. Jag hittade ett sätt att spela mig igenom säsongen, men runt mitten av sommaren när vi hade hoppats att det skulle vara lite bättre så var det inte det. Jag åkte och träffade min ryggläkare förra veckan och fick resultatet att ingenting egentligen hade förändrats, då gick det väl upp för mig, säger Zetterberg.

Den svenske stjärnan och lagkaptenen hade tre år kvar på sitt kontrakt med Detroit.

Zetterbergs ryggproblem började OS-säsongen 2013–14 när han två månader före OS i Sotji tvingades vila.

Under OS kom smällen. Efter premiären mot Tjeckien var det färdigspelat för Zetterberg som hade såna smärtor att han blev kvar på sitt rum i OS-byn i flera dagar innan han kunde flyga till USA för operation.

Det blev den 116:e och sista landskampen för Zetterberg som är en av svensk hockeyhistorias största namn och tillhör den exklusiva skaran i Trippelguldklubben som vunnit såväl OS som VM och Stanley Cup.

I NHL och Detroit Red Wings blev det totalt 15 säsonger och på 1 082 grundseriematcher där Zetterberg svarade för sammanlagt 960 poäng, 337 mål och 623 assist.

Han var lagkapten i Detroit sedan 2014.

Den senaste säsongen spelade han alla grundseriematcher (82) och svarade för 56 poäng, men kunde under de sista månaderna på grund av sina ryggproblem inte träna utan bara spela matcher.

Fakta

Henrik Zetterberg

Ålder: 37 år.

Längd: 182 cm.

Vikt: 89 kg.

Klubb: Detroit Red Wings.

Tidigare klubbar: Timrå, Zug (under lockout-säsongen 2012/13).

Meriter: Stanley Cup-vinnare (2008), OS-guld (2006), OS-silver (2014), VM-guld (2006), VM-silver (2003), VM-brons (2001, 2002). Vann Conn Smythe Trophy 2008, priset som går till NHL-slutspelets mest värdefulla spelare.

Visa mer...