Annons
Nyheter

Uppgifter om ny explosion i Colombo

En ny bomb exploderade nära en kyrka i Colombo på måndagen när polisens bombgrupp försökte desarmera den, uppger vittnen för Reuters.
Kyrkan är en av de som drabbades i bombdåden under söndagen.
Sri Lanka (TT-AFP-Reuters) • Publicerad 22 april 2019
Poliser i Sri Lanka försöker ge fri väg åt en ambulans.
Poliser i Sri Lanka försöker ge fri väg åt en ambulans.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Myndigheterna i Sri Lanka har utlyst ett nytt nattligt utegångsförbud i staden Colombo, där stämningen är orolig efter söndagens attacker mot kyrkor och hotell där 290 människor dödades.

Presidenten utlyser även ett nationellt nödläge från midnatt, meddelar hans kansli.

Annons

Sju självmordsbombare låg bakom sex av de åtta attackerna i Sri Lanka under söndagen, enligt en rättsteknisk undersökning. 24 personer har gripits.

Attackerna på påskdagen antas ha utförts av den lokala extremistgruppen National Thowheeth Jama'ath (NTJ), enligt regeringens talesperson Rajitha Senaratne. Det utreds om gruppen haft hjälp från internationella grupper.

– Det fanns ett internationellt nätverk utan vilket dessa attacker inte hade kunnat lyckas, säger han på måndagen.

Sri Lankas polischef uppges nyligen ha varnat för att NTJ planerade attacker i landet.

Ingen har ännu tagit på sig dådet.

Polisen har under måndagen hittat 87 detonatorer vid den stora busstationen i Colombo och lankesiska säkerhetsstyrkor fortsätter sina insatser på ön för att hitta fler personer som ligger bakom attackerna.

Fyra av bomberna exploderade ungefär samtidigt på påskdagen, runt 08.45 lokal tid, och två till inom 20 minuter. Under eftermiddagen ägde ytterligare två explosioner rum.

Det nya utegångsförbud som införts i Colombo ska gälla från klockan 20 till 04, meddelar myndigheterna.

Tidigt på måndagen lyftes det utegångsförbud som infördes efter attackerna på söndagen men på måndagsmorgonen var trafiken väldigt lugn i den vanligtvis livliga staden.

Påskfirande kyrkobesökare

Attentatsmännen riktade in sig på påskfirande kyrkobesökare och hotell som är populära bland utländska gäster. Attackerna har nu krävt minst 290 liv och omkring 500 skadade personer, uppger en lokal polistalesperson.

Annons

Högt uppsatta muslimska ledare kräver maxstraff för de som ligger bakom attackerna.

"Vi uppmanar regeringen att skapa säkerhet för alla religiösa platser och att ge maximalt straff till alla som är inblandade i dessa fega handlingar", skriver rådet för muslimska teologer i ett uttalande.

Explosionerna väcker liv i minnen från det våldsamma inbördeskriget i landet som avslutades 2009. Det finns nu en oro över att dåden kan komma att leda till ökad oro mellan folkgrupperna i landet. En brandbomb ska ha kastats mot en moské, och två butiker som ägts av muslimer ska ha satts i brand i en ort i landets västra delar efter dådet.

Flera av offren i dåden i Sri Lanka var utländska medborgare. De kom från bland annat Danmark, Portugal, Nederländerna, Indien, Turkiet och Storbritannien.

"Dessutom har vi nio utlänningar som saknas, och det är 25 oidentifierade kroppar som vi tror tillhör utlänningar", uppger Sri Lankas utrikesdepartement.

Kallat till krismöte

En regeringskälla uppger att president Maithripala Sirisena har kallat landets säkerhetsråd till ett krismöte i dag, där premiärminister Ranil Wickremesinghe väntas delta.

Lankesiska myndigheter ska ha förvarnats om risken för förestående attacker mot stora kyrkor i landet.

– Vi måste undersöka om varför adekvata åtgärder inte togs, sade Wickremesinghe under påskdagskvällen enligt The Guardian.

Sri Lankas säkerhetsstyrkor faller under president Maithripala Sirisenas ansvar. Situationen mellan de två ledarna uppges vara spänd.

En rörbomb upptäcktes på påskdagskvällen i närheten av flygplatsen i Colombo, uppger lokal polis. Bomben hittades vid en väg som leder till huvudterminalen, där bevakningen skärpts.

Annons

– Det var en hemmagjord bomb med sprängmedel i ett rör, säger en poliskälla.

Bomben fördes bort och oskadliggjordes.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons