Nyheter

Uppgifter: ANC tar sin hand från Zuma

Sydafrika Artikeln publicerades
Jacob Zuma lämnar parlamentet i Kapstaden i förra veckan.
Foto: TT/AP
Jacob Zuma lämnar parlamentet i Kapstaden i förra veckan.

Sydafrikas regeringsparti ANC uppmanar president Jacob Zuma att avgå, enligt uppgifter till flera medier.

Ingen offentlig bekräftelse har kommit från partiet – som dock kallat till presskonferens under förmiddagen.

ANC:s mäktiga verkställande utskott med 107 medlemmar har möjlighet att besluta om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet, och detta ska nu alltså ha skett, enligt medieuppgifter.

Uppgifterna kommer efter det att utskottet suttit i möte under 13 timmar, långt in på natten.

– Vi har bestämt oss för ett återkallande av Zuma. Men han har inte fått veta det än, säger en högt uppsatt källa inom ANC till Reuters.

Lokala medier har samma uppgifter, också från icke namngivna källor.

"Det tog hela 13 timmar, men ANC:s mäktiga verkställande utskott har bestämt sig för att återkalla president Jacob Zuma som statsöverhuvud", skriver den sydafrikanska tidningen The Times.

Ingen i ANC:s ledning eller Zumas egen talesperson har gått att nå för en kommentar. Men ANC kommer att hålla en presskonferens i Johannesburg klockan 11 svensk tid för att berätta om vad utskottet kommit fram till.

Cyril Ramaphosa valdes till ny partiordförande i december. SABC har rapporterat att Ramaphosa setts anlända till presidentens residens, för att sedan återvända till utskottets möte vid midnatt. Samtalen vid utskottet fortsatte sedan i tre timmar till.

– Cyril åkte dit för att prata med honom, säger källan till Reuters och tillägger att det efteråt blev hetsiga diskussioner i utskottet kring om Zuma skulle avsättas eller inte.

Zuma ska av Ramaphosa ha fått ett ultimatum: avgå självmant eller så kommer utskottet att besluta om ett återkallande av presidentämbetet, enligt SABC. Inte heller dessa uppgifter har bekräftats.

Ett beslut om återkallande innebär i praktiken en uppmaning från partiet till presidenten om att han ska avgå. Zuma måste inte lyda, men skulle han trotsa beslutet hotas han att avsättas genom en misstroendeförklaring i parlamentet, eller ett riksrättsförfarande.