Foto: Bengt Lagerstedt

"Lika bra jag lägger mig ner och dör"

Ulricehamn 2009-04-05 | Uppdaterad 2009-04-05

Läkaren på vårdcentralen säger att han inte kan arbeta. Försäkringskassan vill säga nej till sjukpenning.


FAKTA

Intyg och beslut
Så här skriver läkaren bland annat om Erik: ”Behandlingskrävande depression, som följd påtagliga sömnbesvär, kraftigt nedsatt koncentrationsförmåga och trötthet. Pat kör lastbil! Således inget arbetsför, dels p.g.a. stämningsläget, dels p.g.a. att de kognitiva funktionerna är starkt påverkade.”

Så här svarar Försäkringskassan: ”Den försäkringsmedicinske rådgivaren gör bedömningen att det inte går att utläsa att angivna besvär, symtom och fynd medför ett aktivitetshindrande tillstånd i ordinarie arbete som lastbilschaufför.

LäS MER


Under tiden växer skulderna och ångesten.

Utanför lägenheten i Ulricehamn breder Åsunden ut sig i all sin prakt. För 26-årige Eriks del spelar det ingen roll. Han orkar knappt gå utanför dörren.

Det var i slutet av januari som han sökte läkare. Han mådde dåligt, hade svimmat plötsligt, led av ångestattacker och sömnsvårigheter.

– Jag vet inte riktigt vad jag gör. Jag kan tända på alla cylindrar över ingenting.

Han brister ofta ut i gråt. Erik hade drabbats av flera dödsfall bland släkt och vänner och känslan av meningslöshet växte sig allt starkare. Flickvännen märkte hur Erik förändrades från att ha varit en positiv och aktiv kille. Hon övertalade honom att söka hjälp.

Erik lider av utmattningsdepression. Enligt läkarintyget är han inte kapabel att köra lastbil.

Ingen sjukpenning
Försäkringskassan har ännu inte fattat slutgiltigt beslut om sjukpenning, men kommer att säga nej om ingen ny information tillkommer. Trots att över två månader gått har Erik ännu inte fått besked.

– Jag har arbetat och betalat skatt i flera år och när jag nu behöver Försäkringskassans stöd så får jag ingen hjälp.

Utöver sin depression har han också avslaget från Försäkringskassan att oroa sig för. Dessutom är han djupt missnöjd med det bemötande han fått från Försäkringskassan.

Nu har pengarna tagit slut. Erik har fått låna flera tusen av sina föräldrar, men även för dem finns begränsningar.

– Nu har jag inte råd att hämta ut medicinen och jag har inte råd att gå till psykologen.

Erik känner sig bitter. I det nya läkarintyget som han fick i veckan har läkaren ändrat något i ordalydelsen och koderna, men innehållet är i princip detsamma. Dessutom slår läkaren fast att Erik har blivit sämre på grund av Försäkringskassans långa handläggning.

– Nu känns det som om jag lika gärna kan lägga mig ner och aldrig mer vakna, säger Erik.

”En trafikfara”
Eriks läkare på vårdcentralen i Ulricehamn, Adam Dirk, vill inte närmare gå in på enskilda patienter. Han säger dock så mycket som att Försäkringskassans utlåtande om Erik överraskade honom.

– Jag blev förvånad. Patienten utgör en trafikfara. Mer kan jag tyvärr inte säga, säger Adam Dirk.

Erik sitter i en rävsax. Det känns förnedrande att gå till socialen, och för att få stöd får han dessutom inte äga den bil som han och flickvännen så väl behöver.

– Jag har också varit i kontakt med min arbetsgivare. De kommer inte att låta mig arbeta utan ett friskhetsintyg.Kommentarer

 • rävsax

  "den enes bröd blir den andres död",vad är det för samhälle vi lever i?
  ta fram urkraften som finns i alla drabbade,det går,"se ljuset i tunneln".


 • Vems ansvar

  Alliansregeringen har ibland verkligen lyckats att förvandla våra trygghetssystem till system som effektivt kan trakassera folket och skrämma andra till varning att nyttja. Tänk om man med samma effektivitet hade kunna hantera girighet och frosserier, men här har man infört lägre fastighets- och förmögenhetsskatter till bemedlade och lägre skatter på högre inkomster


 • Nu får det vara NOG

  Nu djävlar a namma. Nu får dom på försäkringskassan skärpa sig. Måste folk må så dåligt så det är fara att de t o m kanske tar sitt liv ? Jag skulle gärna vilja träffa den läkaren på förs.kassan som dömer folk utan att ens ha träffat dom. Skulle jag vara i en sådan situation såom nu t.ex Erik så skulle jag KRÄVA at få träffa honom/henne. Detta är inte första gången som folk blir nekade det de har rätt till. Efter att ha arbetat i hela sitt liv, betalat skatt, och inte få ta del av något, det är skrämmande.
  Erik, om du inte orkar själv, så be någon hjälpa dig att ÖVERKLAGA.
  Jag ska, så gott jag kan , sprida rykten om Sverige ((och dess försäkringskassa,deras sätt att neka skattebetalande människor att få hjälp)), över hela världen via chat och insändare i tidningar.
  Det kan låta löjligt men jag känner för det NU.


 • Kroppen/själen ger signaler!

  Jag har själv blivit drabbad av dödsfall under tragiska former, samt arbetat mkt övertid. Min återhämtningsperiod blev förlängd pga Fk ifrågasättande.
  Erik kan ha posttraumatiskt syndrom(?), och mitt råd är: Ett år med sjukbidrag, men ställa krav som daglig träning/motion utomhus + samtalsterapi.
  Sköt om dig Erik.


 • I maktens labyrint

  Ett Moment 22, återigen och FK är inblandad, återigen!
  När jag lade mitt nikotinbegär på hyllan, så skapades ett citat: "Sluta röka, så dör du frisk"! Lite humor men om man läser mellan raderna så står det, "är det detta som behövs för att slippa få kol eller cancer, varför började jag då"?
  Den social tryggheten och tjänstmän med empati och förståelse finns inte längre i vår moderniserade värld. Idag har vi iskalla inspelade svar till den hjälpsökande. Lika vulgärt som hjärtslitande men detta är ett måste för att spara pengar, som en viss målgrupp äter upp, med olika roffarmodeller!
  Till Erik, jag har varit där, när man knockats men ända lyckats resa mig upp på nio, och jag känner att du har samma "jävlar anamma" och jag beklagar den sorg du fått genomlida!
  Du verkar ha en förstående flickvän vid din sida och tillsammans kan Ni börja bygga en stabilitet som ingen kan rubba och fast vissa försöker trampa på era värderingar och drömmar så, vad Ni än gör, låt dom inte "pissa" på Er.
  Dom har tyvärr, den makten, men visa dem att dom har fel!


 • Mäniskovärde??????????

  Detta är resultatet av borgarpackets politik.
  Tryck ner de sjuka och svaga i skorna, sparka på dom, ta deras pengar, och när detta är gjort så gör man om allt två gånger till för att avsluta med att även ta från dom skorna som man just tryckt ner dem i. Detta är borgarpackets filosofi. Och alla pengar som man på detta sätt STJÄL från de sjuka och svaga stoppar man givetvis i sina egna redan välfyllda fickor bara för att få ännu mer än de redan kan göra av med.
  Det som jag inte för mitt liv kan förstå är hur dessa personer som behandlar så fullständigt respektlöst överhuvudtaget kan sova om nätterna. Hade jag ens varit i närheten av att behandla folk på detta viset som försäkringskassans och socialens personal gör så hade jag tagit livet av mig för länge sedan på grund av den fruktansvärda skam jag hade kännt för det jag gör. Misstänker att huvudkravet för att kunna bli anställd på socialkontoret eller försäkringskassan är att man har en fruktansväd form av SADISM och en total avsaknad av verklighetsuppfattning.
  Enda sättet att få bukt med detta är att sparka 100% av alla som idag har dessa typer av jobb och ersätta dem med KOMPETENT personal istället för dessa fullständigt kompetens och intelegensbefriade varelser som idag innehar dessa positioner.
  Vill bara säga till dig Erik att jag hoppas verkligen att du har bra personer runt dig som kanske kan hjälpa dig med att överklaga osv eftersom detta sätt att behandlas helt enkelt bara MÅSTE vara kriminelt.


 • Sverige = Afganistan

  Vart fan är Sverige på väg politikerna som Reinfeldt och hans Moderaterna börjar gå över gränsen hur fan kan man tvinga folk som är sjuka att jobba hallo sverige måste vakna ur sina gravar vi lever inte på 1600 talet längre de som är sjuka ska inte behöva jobba dem ska vara hemma och ändå få rätt till pengar


 • Snålheten bedrar visheten.

  Försäkringskassan tycker alltså det är ok att en kille med dessa symtom är ute på vägarna och kör?

  Om han nu sitter i sina egna tankar och krockar med en personbil en dör och tre skadas svårt hur blir då ansvarsfrågan för det första är FK medskyldig eller är det helt och hållet den sjukes fel som tvingades att jobba?

  Har vi piloter som jobbar men egentligen är bedömda sjuka av läkare?


 • politik

  Den politik som förs när det gäller försäkringskassan är precis densamma som var
  under socialisternas tid vid makten. Så klandra
  inga politiker för vad försäkringskassan är idag
  möjligtvis då socialisternas grundläggande till
  detta .


 • Jag betalar gärna skatt men styr ej själv över detta..

  Rösta rött, det är det enda då får ALLA en chans i livet oavsett. Idag så får de som redan har mer, tex fastighetsskatten bort. Fan de klarar av en fastighetsskatt, de får väl sälja båten, stugan, en av bilarna, hundaran, sluta spela långgolf,sluta röka, sluta äta så mycket ute, sälj aktier om de inte klarar av att betala skatten. SÅ gör moderaterna de ser inte till ALLAS bästa utan menar att om några får mer så gynnar det säkert några nadra, men till priset på att man offrar de som riktigt behöver ha ett stöd. Har man hus eller förmögenheter , en bra inkomst och inte har råd att ge det lilla det kräver i en demokrati som sverige, då kan man flytta till monaco. Erik, du har en plats här med, allt kommer ordna sig. Jobba kan man göra med mycket, bara för en läkare säger att du inte kan så behöver det inte vara så, lycka till och sök alla jobb du kan. Hälsningar Johan, höginkomsttagare med hus och spelar golf.


 • Forum

  Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället
  RESURS vi stöttar varandra!
  http://resurs.ning.com/
  Och protesterar mot det sjuka sjuksystemet,alla är välkomna dit!
  Som vill vara med i kampen!
  Vi blir fler och fler...många har det jobbigt nu i Sverige!


 • trött på att det alltid blandas in politisk färg!

  Det är på mycket låg nivå när det alltid från bägge håll blandas i politisk färg!
  I Eriks fall har det från att vara en positiv fungerande person blivit en deprimerad och uppgiven person.
  Erik MÅSTE få lugn och ro med få krav. Det måste ingå några krav/rehab under en sjuktid.
  Alltför många ligger för mkt, äter dåligt, sitter framför TV/datorn mm, vilket leder till ytterligare problem.
  Tänkandet och humöret i utomhusmotion gör en piggare och många funderingar ger resultat.

  Tidigare har det varit alldeles för slappt! Det vet vi innerst inne. Passa barnbarn, jobba svart mm har förekommit i hög grad.
  Fk har svåra beslut att ta, och kanske 5(?) procent blir fel.
  Nu har vi inte helheten i Eriks fall.


 • Johan Priven

  Jag tycker det är fruktansvärt att människor behandlas så här. Samtidigt vill jag säga till er som är så sturska och menar att det blir bättre med en röd regering. Ni kommer känna er så lurade om de vinner i nästa val, för det kommer inte bli bättre då. Dessutom så är det ju så att borttagandet av fastighetsskatten har gynnat många med lägre inkomster som te.x. har ärvt hus. Tidigare tvingades de sälja pga. att de inte kunde betala fastighetsskatten. Detta hände en kompis till mig under s-regeringen. Även de om hade bott länge t.ex. ute i skärgården med låg inkomst kunde tvingas sälja. Det är allstå inte de som redan har pengar som gynnas, de kund eju betala innan också, eller hur.


 • Ohyggligt grymt!

  Erik! Du ger ansikte till den moderna ättestupan om du dör! Dö inte, detta får inte ske. Vi måste kämpa mot denna utklassning av människor som pga sjukdom tillfälligt blir utslagna! Jag startar en lista NEJ TILL ÄTTESTUPAN,för Erik och alla andra i samma situation! Anne-Marie, som överlevde!


 • Försäkringskassan

  Till Dan Rodahl områdes chef på försäkringskassan. När man läser ditt försvars tal intill Eriks artikel vet man inte om man vill skratta eller gråta! Du säger ju just själv att man FÅR ersättning om man har en sjukdom som ger symptom som påverkar ens arbetsförmåga eller hur, kanske jag läste fel? Depression ÄR en diagnos men också en sjukdom som i värsta fall kan leda till "slutet av en människas liv". Vad man som BT.s läsare kan urskilja av artikelns helhet så är det ju just det som Erik har! Depression alltså, och enl, läkaren på vårdcentralen är arbete bakom ratten helt oansvarigt ej arbetsför. Skrämmande är hur ni på försäkringskassan har skygglappar för ögonen. Kan undra hur länge denna försummelse av sjuka får fortsätta innan storlarmet går? Politiker ta ert ansvar och se över försäkringskassans metoder. Det är ju ni som gett sparbeting och åtstramningar, men nu har det gått för långt. Visa hänsyn till människor som är sjuka oavsett om ni kallar det för diagnos eller symptom. Dan Rodahl tänk till, Erik kunde varit min eller din son har du tänkt på det! Välfärd 2009 i Borås?


 • ujuj

  stå på dig erik låt inte våran så kallade regering bryta ner dig . tycker detta lutar åt idioti hur kan en läkare bedöma hur man mår när han inte träffat en.


 • Sverige 2009 !

  Vad har hänt med Sverige? Varför får inte en sjuk medborgare vård och hjälp?Varför ifrågasätta behandlande läkares utlåtande om den sjuke? Varför skall en extraknäckande läkare som försäkringskassan anlitar väga tyngre än sjukintyget? Många frågor men tyvärr inga svar.De som bär ansvaret är våra politiker som ständigt ljuger och skapar ett samhälle som ingen vill ha ! Snart måste vi gå ut och demostrera och göra klart att den utveckling som har pågått dom sista 10-15 åren ställer vi inte upp på ! Till Erik och hans anhöriga eller vänner,kräv att killen får vård,vila,terapi och mediciner ! Depression är inget att leka med.
  Politikerna som sitter i försäkringskassans styrelse borde avgå ! Skäms på er !


 • Ja det är det staten vill

  Jag hör också till dom staten vill bli av med. Har räknat ut att om dom blir av med mig + alla andra äldre och sjuka. Tänk så mycket pengar dom kan lägga i egen ficka. Rena guldgruvan. Vid tangenten.
  Ingerpinger


 • Vet hur det känns

  Har själv varit sjuk av depression och det var ett rent helvete. Idag är jag frisk och åter på arbetet. Det som hjälpte mig var sjukkassans dåvarande ersättnings regler. Idag får man tydligen inte vara sjuk eller får man det? Det är fruktansvärt att man visar så lite kompetens emot Eriks sjukdom och att försäkringskassans läkare visar så stor brist på kunskap om diagnoser som depression! En sådan läkare borde få gå med omedelbar verkan. Vem vill bli behandlad av okompetenta läkare när man söker vård inte jag i alla fall. Tack för ordet.


 • Försäkringskassans inkompetens

  Länsrätten har uppmärksammat Försäkringskassans personals inkompetens vad gäller att bedöma utmattningsdepression orsakat av arbetet. Gäller även Försäkringskassans läkare. Vad jag erfarit skall FK:s personal därför utbildas i detta men hur många människor har redan kränkts och kommer att
  kränkas när Försäkringskassans läkare m. fl. har samma regida bedömningsaspekter på alla allvarligt sjuka personer med utmattningsdepression. Många som har orkat överklaga har fått rätt i Länsrätt och Kammarrätt och Försäkringskassan har fått stark kritik utifrån sina bedömningar. Människor med diagnosen Utmattningsdepression orkar dock i de flesta fall inte själva överklaga Försäkringskassans beslut. Det är med stor risk för utmattade människors liv som Försäkringskassan agerar negativt i dessa ärenden. Christina Husmark Persson hur kan du leva ditt liv med gott samvete? Erik ta hjälp och överklaga till Länsrätten. Ingen människa ska behandlas som du blivit behandlad!


 • Ni som arbetar på FK.

  Jag måste bara få ställa frågan: Hur känner ni er som jobbar med dessa ärenden? Hur gott sover ni om natten? Jag vet, att ni "måste" göra detta, att det "ingår" i era arbetsuppgifter, men hur står ni ut med att göra ert arbete??


 • Till Erik.

  Jag har bara en att ge all min energi o kärlek åt, och det är till Erik. Snälla Erik, hitta bra experthjälp! Jag vet att det finns! Ta emot den, självläk så mycket du bara kan o orkar. Hitta din drivkraft, din glädje, din energi igen. Du har hela livet framför dig, och jag lovar, att ta dig igenom detta så går du ut som en hel människa igen, jag lovar. Det kostar på en del, men ge dom inte detta, gör inte det, ge dom inte detta! Jag skickar all värme, kärlek, energi o alla kramar till dig.


 • Jag vet hur grabben mår

  Jag gick igenom samma helvete med den sjukdomen, det tog 6mån att komma tillbaka till jobbet, 2 timmar om dagen sedan 4 timmar. 3 år åt jag tabletter. Nu råkar jag känna Erik och vet vad han har gått igenom jag blev själv drabbad av samma saker som honom. Försäkringskassan borde fråga Erik om han överhuvud taget kan stå rätt upp och ner efter allt trauma han och vi gått igenom. Hur tror försäkringskassan att han ska klara ytterligare en motgång att inte ha någon ekonomi är ju tärande i sig.Denna regering kommer att bli samhällsfarlig om dom får hålla på dom säjer ju att det finns inga sjuka och inga arbetslösa vilken värld lever dom i. Man önskar att läkaren på försäkringskassan blir drabbad av denna sjukdom så även regeringen. Undrar om dom blir utan ersättning. Erik vi låter inte dig gå under det vet du. Älskar dig kram så länge


 • I samma båt!

  Det är otroligt tufft att må dåligt och behöva kämpa för det som borde vara en rättighet och en självklarhet. Jag har själv fått avslag från förs.kassan och tvingats gå ner i arbetstid för att orka. Många med mig får alltså ta den ekonomiska smällen själva. Den rekommendation som försäkringsläkaren ger, tvärs emot sjukskrivande läkare, är bara en rekommendation. Det skrämmande är, att handläggarna på förs.kassan i stort sätt alltid väljer att följa den. De behöver inte göra det, för de har beslutsrätten i sin hand. Detta tror jag inte många har en aning om. Så är det i alla fall. Dessutom tycker jag att hela läkarkåren som sjukskriver människor, med all rätt, måste känna sig väldigt kränkta av förs.handläggarnas behandling av dem och deras patienter. Det är så sjukt!


 • Vet hur det är!

  Jag vet precis hur hemskt svårt du har det för jag har själv varit i samma situation. Men då såg inte försäkringssystemet ut som det nya försäkringssystemet ser ut idag. När jag blev sjuk fanns försäkringskassan till för mig utan problem. Idag är normerna för sjukskrivning helt omänskliga och strider förmodligen också mot de mänskliga rättigheterna. HUR kan det vara möjligt att sjuka får stå i kläm och ställas mellan läkare och försäkringskassan? Handläggningstider är omänskligt långa och sjuka har inte rätt att bli friska utan tvingas arbeta. Vart är vårt land på väg? Bäste Erik jag förstår av artikeln att du säkert är i en situation då du förmodligen inte har någon arbetsförmåga över huvud taget oavsett vilket arbete det än är. Jag själv kom inte ens ur sängen när min ångest var som svårast. Idag arbetar jag heltid igen och det kommer den dagen då du också ser ljuset och bättring tro mig. Men på vägen dit MÅSTE försäkringskassan ta sitt huvud ansvar för din sjukdom inte stjälpa dig. Du vet väl om att du kan överklaga till länsrätten. Om du inte själv orkar be din läkare om stöd. LYCKA TILL


 • Ge inte upp

  Käre Erik! Tag kontakt med Insamlingsstiftelsen Folkets Kassa för ekonomisk hjälp.Det finns gott om hopp.Låt inte Sveriges nya politik sänka dig.
  folketsakutkassa@hotmail.com


 • Vadå ingen politik??

  Ni som skriver/tror att sådana här fall inte har nåt med politik att göra har FEL. Detta är politik i högsta grad. Jag är själv politiskt aktiv och vet vad det handlar om. Har alltid röstat borgerligt men NU FÅR DET VARA NOG. Nu har vi gått för långt, med den här jakten på människor, jag är förste att erkänna det. Nästa val byter jag sida.


 • Ootroligt!

  Har aldrig riktigt förstått hur det kan komma sej att Försäkringskassans läkare, som sällan eller aldrig träffar patienten, kan "stå över" behandlande läkare och därmed bestämma hur patienten mår och om han/hon behöver vara hemma. Vad är då vitsen med läkarintyg om det ändå inte gäller?! Behandlande läkare har väl bättre kännedom om patienten och om hur denne mår än någon som sitter och läser/vänder papper vid ett skrivbord?!? Inte bra! Skärpning nu tack!


 • Socialförsäkringssystemet

  Sossarna demonterade hela socialförsäkringssystenet. Ni är ju inte ett dugg pålästa som skäller på borgarna. Läs på litet. Redan i mitten av nittiotalet blev folk utförsäkrade från FK och tvingades arbeta fast de var sjuka. Inget nytt alls detta. Synd bara att sossarna började nedmonteringen av trygghetssverige.


 • ersättningar

  kan ha fel,men har hört att försäkringskassans anställda har rätt bra avtal gällande vab o liknande,Stämmer det är det våra skattepengar som betalar det.Någon som vet mera?


 • Re:Erica

  Jag tror inte att dom ens vänder papper dom skall ju spara pengar som alla andra. Sen om dom själva blir sjuka så vet man ju hur dom blir behandlade....Ingen granskning där inte...


 • Borgelig taktik

  Jag känner verkligen med Erik! Ni som skyller på sossarna att försäkringskassan blivit så här dålig har ingen skam i kroppen! (Är det borgeligheten som förtränger sitt ansvar och som vanligt skyller på andra?) Även om (S) var tvungna att se över försäkringskassans verksamhet inom sin regeringstid, har sossarna aldrig varit delaktig i att införa de omänskliga regler som nu är samhällets verkliga problem. Det va det Alliansen bidrog med det första de kom till makten. Glöm inte det! Alliansen bidrog även med kraftiga höjningar i A-kassan, och människor som trott de var trygga med sitt jobb gick ur. Nu är många som varslats ute ur trygghets-systemet, och det finns inga passande jobb för majoriteten av dessa. När det nu börjat lugna ner sig efter ändringarna,(folk orkar inte kämpa när de mår dåligt, vilket alliansen måste ha räknat ut innan), ägnas energin istället åt att svartmåla den socialdemokratiska rörelsen, för att folk återigen ska luras att få att borgeligt förtroende. Alliansen fokuserar sina krafter på starka individer, för att de ska få det ännu bättre. Vänstersidan har fortfarande hopp för den lilla människan. Någon måste ju ha det! Annars vore det som kollektivt självmord för hela den sköra delen av befolkningen. För det är väl inte mening att människor ska ta sitt liv som en sista utväg? Skäms alliansen och försäkringskassan! Alla måste ha rätt till ett värdigt liv och eget självbestämmande i vad som är rätt och fel för en själv.


 • Lastbilschauffören min son

  Först vill jag tacka BT och sedan också ett STORT tack till alla NI ANDRA där ute som visar ert engagemang för min son. Det är så ofantligt svårt att förstå hur man kan komma i kläm och hur illa bemött man blir när man är sjuk och behöver hjälp. Vi i familjen kommer inte att ge upp för vår sons rätt till hjälp. När beslutet kommer ska vi anlita advokat och gå vidare så långt det är möjligt. För detta är bara "så fel" och orättvist! Det är nu tredje kompletterande läkarintyget som min son har lämnat in till försäkringskassan. Enligt dessa intyg kan det inte finnas några tvivel på hur hans tillstånd är. Med hänsyn till min son vill jag inte uttala mig om diagnosen i tidningen, men kan tala om att media vet och fler medier kommer att få ta del av fallet och följa upp det. Som förälder ställer jag mig frågan: Vem bär ansvaret om det händer min son något i nuläget? Är det den försäkringsläkare som anser att han inte är tillräckligt sjuk? Eller är det min sjuke son själv? Är det så att man får skylla sig själv om man har oturen att inte få vara frisk? Det handlar inte om min sons svåra sjukdom i nuläget utan en skriftlig petitess som försäkringskassan driver mellan läkaren och sig själva. Under tiden som ärendet bollas mellan läkaren och försäkringskassan (nu tre gånger) är det "min son" som drabbas. Detta har också gjort att han mår ännu sämre i sin depression än tidigare och vems ansvar vilar det på? Han är sjuk men får inga pengar vare sig från arbete (för sjuk för arbete) eller försäkringskassan (ej tillräckligt sjuk enl, dem). Han kan i nuläget inte betala räkningar, mat, bensin och allvarligast av allt är att han heller inte har pengar till ordinerad medicin för sitt tillfrisknande. Även läkarbesök och psykologbesök kostar pengar varje gång. Vem kan klara sig idag helt utan inkomst? Ska man inte längre kunna lita på att när man blir sjuk finns det en trygghet i vårt försäkringssystem? Vem/vilka har beslutat att nuvarande försäkringskassas nya system ska se ut som det gör? Kan kanske ansvarsfrågan blir ett fall för dem? I dagsläget måste man vara frisk och stark för att orka kämpa för sin rätt att få vara sjuk (vilket ju ingen människa själv väljer att vara). Det är med stor sorg man som förälder ser sitt barn inte må bra och heller inte få den hjälp han behöver för sitt tillfrisknande. Jag vill också ge ett stort tack till vårdcentralens läkare och psykolog för ert stora stöd och engagemang för min son. Ni har lagt ner så mycket tid för att försäkringskassan ska förstå sjukdomsbilden. Som familj har vi ekonomiskt stöttat vår son så långt det är möjligt under denna tid, men vem har råd att driva två hushåll i längden när man är vanlig arbetare? Nästa instans blir media TV som vi ska kontakta. Det är och känns viktigt att det får komma ut hur allvarligt fel en sjuk människa bedöms i sparbetingets tider (oavsett politiskt styre). Hur krängt man blir som mamma när försäkringskassan säger att han får väl gå till socialen om han inga pengar får ifrån oss på FK!!! Men vad jag vet så blir man väl inte friskare av socialbidrag, när det är vård man behöver! Socialbidrag ska väl vara för dem som behöver det stödet, men inte för att försäkringskassan inte tar sitt ansvar eller hur? Min son VILL OCH KAN arbeta har så gjort sedan han tog studenten, men inte just nu. Han är i vanliga fall den som ALLTID ställer upp för andra, glad positiv och hjälper andra men inte just nu, för nu är han sjuk och behöver själv hjälp. En hjälp han tydligen inte har rätt till enligt Försäkringskassan!
  Orolig mamma jag älskar dig min son


 • Missbruk av förtroendeställning

  Helt förfärligt skrämmande hur man kan behandla en ung sjuk människa så här! 26 år precis i början av sitt liv! Det bör vara straffbart om än inte förbjudet. Var finns ni läkare som kan ställa upp för denne unge man och gå ut med era uttalande om försäkringskassans arbetsmetoder? Ni om någon måste kunna uttala er om hur läget är för sjukskrivna idag. Jag tror inte att Svensk folket vet hur försäkringskassans metoder fungerar och inte heller dess nya regler. Ni i läkarkåren måste känna er överflödiga som inte längre kan ställa diagnoser (förstå mig rätt) vilket ni helt säkert gör och kan på bästa sätt. Är verkligen försäkringskassans läkare mera kompetent? Har denne undersökt och fått träffa den sjuke? Eller ställer han endast sin bedömning utifrån skrivbordet? Troligt är att det finns arbetsföra individer som uppbär ersättning och egentligen kan arbeta och det är inte ok. Men att kunna skilja på sjuka och sjuka det är den riktiga kompetensens ansvar. Till dig Dan Rodal på FK, se över dina medarbetares kunskaper. Har de möjligen den kompetens som krävs för att bemöta, utreda och handlägga svårt sjuka personer? Vilket depression är. Hoppas att ni på BT kommer följa upp denne unge mans ärende så att vi alla får veta hur det går. Till dig Erik vill jag bara säga, DU kommer igen och efter det ännu starkare. Det är många med dig som mått dåligt men rest sig igen. Jag med många kommer att stödja dig. Krya på dig Lennart


 • Ge inte upp!

  Ge inte upp Erik, det är du för bra för.
  I alla människor finns en livskraft, den har du Erik. gäller bara att inte gräva ner sig i andra människors problem, för det är det som det handlar om. Oavsett hur mycket som än går emot dig, så tänk att du är värd att finnas , bara vara. Dem här sakerna såsom uppehälle, ekonomi, o.sv. de är viktiga , det är inte det jag säger, men något som är viktigare än allt detta är , vaddå? jo nämligen ditt eget liv.
  Tillåt dig själv att må bra, söka hjälpen, bli hel på insidan, För det ska Gud veta att det är nog inte lätt att mista människor i sin närhet, Sörj klart, men skada inte dig själv, Du är för bra för det. Gud är den som är allsmäktig och vet allt, så låt inte folk styra dig, Du är ok som du är, Du behöver nog bli läkt på insidan, och det finns någonting som är mer bättre än mediciner och dylikt.
  Nämligen du själv, Du är ok, låt ingen annan trycka ner dig med deras kommentarer, allt som inte är uppbyggliga ord, är inte bra för ngn, stå emot det, och sök det glada, trevliga människor i din omgivning, inga pessimistiska, negativa, nej, ingen sån atmosfär omkring dig, utan ett liv , att få vara den du är, Ta hand om dig, Du klarar detta, Mvh Maria


 • Komplettera läkarintyget, överklaga sedan Fk:s beslut

  Man kan be om kompletterande läkarintyg, och överklaga!


 • Drabbad

  Finner knappt ord, blir så arg o ledsen. Hur får man behandla människor???.....o hur skulle en läkare på försäkringkassan göra om han eller hon fick en depression med ångest?? personalen som arbetar där??..man kan inte sätta ett datum när man ska VARA FRISK o återgå 100%...men skulle de kunna arbeta då?? de kan ju också drabbas. Har också haft flera dödsfall under ett år och fick själv en sjukdom jag kunde dött av...MEN att läka i lugn o ro...nehej..det skulle vara planer hur o när jag kunde börja arbeta igen..o det gör jag nu..inte helt fullt men nära på. Att bli "jagad" ger mer ångest och man tänker hur man ska klara detta....NU får det snart vara bra med detta kränkande.....
  Tänker på dig Erik! kämpa, ge inte upp


 • Nu är det dags att demonstrera!!!!!!!

  När man är frisk arbetar man och gör rätt för sig genom att betala skatt till samhället. Blir man sjuk har man väl för helvete rätten att få hjälp av vårt Svenska sjukersättningssystem!!!! Erik är en ung kille som haft oturen och blivit sjuk, skärpning FK, det är NU, med all rätt han ska få hjälp av er. Vad jag menar är: GE TILLBAKA av de skattepengar denne lastbilschaufför varit med och bidragit till i vårt Svenska samhälle. Det är inte meningen att vi skattebetalare ska försörja andra och inget få själva! Erik se till att överklaga och gå ända till rätten om så behövs, anmäl klavertramparna på FK. Visa att det är jävla anamma i dig även om du är sjuk. Svenska folket NU ÄR DET DAGS att gå ut och demonstrera för vår mänskliga rätt i samhället. Jag går först i ledet om så behövs med banderollen för "RÄTTEN TILL STÖD ÅT SJUKA" för nu får det vara nog. Skattebetalnde Hel Svensk medborgare (ej rasist)


 • Frågor till Dan Rodahl

  Dan Rodahl chef på FK, kan du ge mig och många andra svar på dessa frågor. Frågor vi har rätt att få svar på ifrån dig:
  * Har hört att FK,s läkare har makten att döma tvärs emot vad sjukskrivande läkare anser, är det sant? Heltokigt tycker jag.
  * Då är det ju dessa FK-läkare som får ansvara för patienternas hälsa och säkerhet också. För så måste det väl vara? (Med tanke på Erik i söndagens tidning) katastrof tycker jag. * Har också hört att det är FK, som bestämmer när en person ska vara "frisk" ifrån sin sjukdom! Är det inte sjukdomen i sig som avgör när kroppen är läkt? Är det sant? Hälsofarligt tycker jag.
  * Har också hört att man bara får vara sjuk ett vist antal dagar för sedan är man tvingad att återgå i arbete! Är det sant? Hoppas man då inte får influensa när de dagarna är utnyttjade tänker jag! För då bedöms man ju inte sjuk eller? I alla fall inte om dagarna till ersättning tagit slut! Eller vad gäller?
  * Har hört att om man inte återgår till sitt ordinarie arbete när FK, tycker så blir man ställd utanför försäkringssystemet och blir tvingad att söka annat jobb för att överleva (fast man är sjuk)! Är det sant? Vilken annan arbetsgivare anställer en fortfarande sjuk undrar jag då? Kanske ni på FK, har jobb för denna grupp!
  Tacksam för att du Dan Rodahl svarar på dessa frågor snarast. För kanske är det bäst att man alla redan nu letar upp en plats på kyrkogården innan försäkringskassan även där ska bestämma "vem som är tillräkligt död för att få begravas"
  Jag själv arbetar inom vården sedan många år och är stolt över alla mina kollegor där. Jag vet med all säkerhet att bakom deras bedömningar av patienter ligger många års utbildning och en gedigen kunskap. - Erik till dig vill vi alla hälsa. att du är stark och kommer att sitta bakom ratten på din lastbil igen tro oss. Det tar bara lite tid att komma på fötter och bli återställd när man har hamnat i en depression. Vilket också FK borde veta, för de har ju sina läkare! Tänk nu på att vi är många som tänker på dig Erik och med dessa våra tankar vill vi skänka dig massor av hopp att kämpa vidare.


 • Sverige i kris

  Nu får det verkligen vara nog, det här måste få ett SLUT. Är det alltid de äldre och dom som drabbas av sjukdom som ska betala notan? Så klart att det är, dom kan eller orkar ju inte kämpa mot de styrande krafterna. Alla äldre och sjuka är just de personer man lättast kan spara in pengar på, de svaga protesterar ju inte.
  Vart är våran trygga Svenska välfärd på väg? Vi som ännu ej är så illa där ann måste ställa upp och säga ifrån för alla dem som blir orättvist behandlade. Är det någon som håller med mig eller har jag helt fel? Att kriga om vilken parti färg som är bäst är helt ointressant. Det är att agera när man tycker något är helt galet som är det viktiga. Galet är hur Erik blir behandlad av försäkringskassan och tillintetgjord med en depression som de nonchalerar på försäkringskassan. Galet är också alla de äldre som vill men inte längre får ett boende i äldrevårdens regi, utan isoleras till ensamhet i sina lägenheter. Galet är att ingen av oss "små" slår våran ilska ihop mot de pampar som sakta men säkert förtär våra rättigheter. HJÄLP! Vad kan vi tillsammans göra för att få Sverige på fötter utan att trampa ner de redan svaga. Oavsett partitillhörighet har vi gemensam styrka att höja våra röster. Lizz


 • Unga idag far illa

  Käre Erik du är ännu en ibland de unga som inte fått något stöd ifrån försäkringskassan. Samma sak gäller för alla våra unga som idag inte ens kommer in på arbetsmarknaden. Hur skall det bli i framtiden när unga slås ut redan i från början undrar man? Vem eller vilka skall ta över efter oss som nu är äldre och ta hand om nästkommande generation då våra unga redan är utslagna? Hur kan det gå ihop sig Jag ställer mig ofta den frågan. Tur man är så gammal nu 86 år, så man slipper uppleva den framtiden. Vorde jag miljonär skulle du Erik fått en del av pengarna men jag har bara en ynka pension som det också karvats rejält på i kanten. Hoppas det snart löser sig för dig och alla andra unga för ni behövs. Stå på er


 • Re: Herr X

  Jag är helt säker på att det finns många yrkesgrupper som piloter, busschaufförer, lastbilschaufförer, lokförare, läkare, sjukvårds personal, skolpersonal m,fl, som idag tvingas arbeta med utmattningssyndrom. Vad ska man annars tro när man läser om ett sån't fall som Erik. Han är ju ett livslevande exempel på att detta förekommer och det är ju inte klokt! Hur fk tar på sig ansvaret för säkerheten hos oss människor, när de tycker att sjuka ska arbeta är för mig helt obegripligt. Tänk dig in i att bli opererad av en läkare som lider av "utmattningssyndrom" eller att sitta i ett tåg med en så sjuk lokförare. För att inte tala om alla stadsbussar vem vill åka med en busschaufför som riskerar att somna p.g.a. utmattningssyndrom? Troligen bara Försäkringskassans personal för de e ju de som anser att de sjuka ska arbeta. Många olika former av onödiga olyckor som sker beror säkert på sjukdomsfall men går inte alltid att bevisa. I Eriks fall "går det" om det händer, för hans läkare hade ju redan sjukskrivit honom men fk gick emot. Erik du är en tapper lastbilschaufför som går ut som en förebild för alla sjuka. Krya på dig fr, en som också kör på vägarna


 • Utrotning

  På jobbet diskuterade vi idag om försäkringskassan.
  Hörde då av en vän till mig på arbetet om Eriks fall som stod i tidningen för n.g.r dagar sedan. Trodde inte mina öron! Satte mig genast vid datorn när jag kom hem för att leta på Borås tidning om det stod där någonstans. Har grubblat ihjäl mig på allt jag läste och mina tankar får nu inte ro. Det man kan associera till är, Hitler Tyskland då de utrotade judarna. Ungefär så behandlar försäkringskassan sjuka (Erik) m,fl. Kan man inte arbeta så utrotas man plågsamt, men inte i gaskammare utan med en lång utdragen plågsam ekonomisk kris. För att till slut svälta ihjäl. Det är ju inte klokt! Ungefär så tolkar jag det hemska jag fick läsa. Erik hoppas du har gott stöd runt dig och ett bra kontaktnät som stöder dig för det här måste du få upprättelse för. År 2009 i Sverige, vi lever inte i Hitler Tyskland för här har man sedan barnsben fått lära sig solidaritet. Hjälp de svaga ta av de allt för rika och inte tvärt om. Jag är låginkomsttagare men har alltid lite till övers att skänka till ett par insamlings fonder varje år (cancer+RK ) Detta kallar jag solidaritet och inte girighet. Skärpning till er på försäkringskassan vet ni inte vad solidaritet står för längre?


 • Borgarna är inte problemet, -Jante är det!

  Problemet är alla som röstat på dem, -tvärt emot egna intressen. Alliansregeringens politik gynnar en minoritet på majoritetens bekostnad. Det värsta är inte att stockholmsmoderater tycker att socialbidragstagarna parasiterar. Det värsta är att "de små" hackar på andra små. Arbetare och låginkomsttagare som är i arbete är minst lika jävliga mot de här människorna. Vilka tror ni det är, som ringer och "tjallar" till försäkringskassan när grannen skottar snö i stödkrage?

  Vi behöver solidaritet och handling!


 • protestera

  Nu är det dags att vi svenskar visar vad vi går för vi kan inte acceptera vad som helst.
  En som är utan ersättning i januari 2010huvudnyheter just nu

Mark vände och tog viktig seger

Sport [Uppdaterad i dag 16:19]

Live-published photos and videos via Shootitlive


I halvtid låg Mark under med fyra poäng hemma mot Visby Ladies. Det kunde ha varit betydligt större siffror. Gästerna sprang ifrån till 19–36 ett par minuter in i den andra perioden.
Men Mark kunde svara – rejält. Tillslut skrevs resultatsiffrorna till 81-75. Jasmine Thomas slutade på 24 poäng och blev stor matchhjälte.Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter