Nyheter

Nya rån i natt: Hotades med pistolliknande föremål och tvingades ner på knä

Borås Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Personrånvågen fortsätter i Borås.

Under natten slog delvis maskerade gärningsmän beväpnade med mattkniv och pistolliknande föremål till mot två olika män på Lugnet – vid nästan exakt samma tillfälle.

– Den ena personen som rånades blev vittne till det andra rånet, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Båda rånen inträffade strax innan 02 under natten mot fredagen, på Salängsgatan i närheten av Gustav adolfskyrkan. Ett av offren blev nedtvingad på knä och tvingades sedan ta ut 200 kronor ur en bankomat.

–I det andra fallet har man haft en mattkniv och ett pistolliknande föremål, och de var delvis maskerade säger Christer Fuxborg.

Något som tidigare under natten hade bekräftats av polisen i Borås.

– Ja, de har haft någon form av tillhygge för att hota de här personerna, säger Kristian Boo, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Ingen av de som rånades ska ha skadats fysiskt.

– Men de var däremot väldigt rädda och tagna av stundens allvar, säger Christer Fuxborg.

Under natten var ingen gripen.

–Nej, vi har gjort vad vi kunnat, men så länge utan resultat, säger Kristian Boo.

Enligt beskrivning från ett av rånoffren ska gärningsmännen ha varit i åldern 20-25 år.

– Det blir ett spaningsärende av det här. Vi får titta på övervakningskameror och titta på andra liknande händelser, säger Christer Fuxborg.

De båda rånen är nu ytterligare två i raden av flera personrån som BT berättat om de senaste veckorna. Tillvägagångssättet är snarlikt – unga, delvis maskerade män som rånar ensamma personer eller promenerande par i området kring Lugnet, Villastan och Salängen.

I andra fall har våld förekommit. Bland annat fick en ung man som rånades i Annelundsparken hjärnskakning och blod i urinen sedan han misshandlats med sparkar och slag.

Kan de här rånen kopplas ihop med tidigare rån i centrala Borås?

– Ja, om man tittar historiskt så är det ju ofta så, säger Fuxborg.