Nyheter

Trump överväger att beväpna lärare

USA Artikeln publicerades
Foto: Carolyn Kaster

USA:s president Donald Trump överväger att låta lärare beväpna sig för att motverka fler skolskjutningar.

Men en lärare som överlevde massakern på Marjory Stoneman Douglas High School sågar förslaget.

Vid ett känslosamt möte i Vita huset med sex elever från gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas High School nämnde presidenten att vissa lärare skulle kunna utbildas i att använda skjutvapen för att avskräcka framtida skolskyttar.

– Det skulle självklart endast vara personer som är väldigt skickliga på att hantera ett vapen, sade Trump.

– En lärare skulle bära ett dolt vapen, och gå på specialträning och de skulle vara där och ni skulle inte längre ha en vapenfri zon, sade han under mötet.

– En vapenfri zon betyder för en galning, för de är alla fega: "låt oss gå in, och låt oss attackera".

Läraren Ashley Kurth, som räddade många elevers liv genom att gömma dem i sitt klassrum under skolskjutningen, ifrågasätter förslaget om att beväpna lärare.

– Ska jag nu utbildas i att skydda eleverna, vid sidan av att utbilda dem? frågar hon sig.

– Ska jag ha en skottsäker väst, ska jag fästa den vid benet eller placera den i skrivbordslådan? Hur ska jag kunna hantera det?

19-årige Nikolas Cruz, som tidigare varit elev på skolan, använde ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15 när han dödade 17 människor och skadade många vid skolskjutningen i Florida förra veckan.

– Jag förstår inte hur det kan komma sig att jag fortfarande kan gå in i en butik och köpa ett krigsvapen, en AR, sade eleven Sam Zeif, 18, efter att han beskrivit hur han skickat sms till sin familj under attacken.

– Låt oss se till att detta aldrig händer igen. Snälla, snälla, sade han till presidenten.

Vid mötet lovade Trump att vidta åtgärder för att förstärka bakgrundskontrollen av vapenköpare.

– Det kommer inte bara att vara snack, så som det har varit tidigare, sade presidenten.

Även föräldrar och lärare var med under mötet. Andrew Pollack förlorade sin 18-åriga dotter i attacken.

– En skolskjutning borde ha varit nog, och sedan skulle vi ha tagit tag i det här. Jag är förbannad eftersom jag aldrig kommer att träffa min dotter igen, sade han.

I tisdags öppnade presidenten för något striktare vapenlagar. Han undertecknade en promemoria om att justitieministern ska ta fram ett förslag på hur ett förbud mot så kallade "bump stocks", fjädrande kolvar, skulle kunna se ut. Modifikationen fästs på vapen för att göra dem helautomatiska och användes bland annat av massmördaren Stephen Paddock under skjutningen i Las Vegas i oktober förra året.

fakta

Skolskjutningen i Parkland

Nikolas Cruz, en före detta elev på skolan, sköt ihjäl 17 personer på gymnasiet i Parkland i Florida den 14 februari. Han har i domstol erkänt att han låg bakom.

Cruz greps mindre än två timmar efter skolskjutningen, som skedde i slutet av skoldagen.

19-åringen var avstängd från skolan av "disciplinära skäl", enligt polisen. Den federala polisen FBI hade tidigare fått tips om Cruz beteende och att han ville döda människor, men agerade inte på uppgifterna.

Visa mer...