Annons
Nyheter

Tre anhållna i Sverige för förberedelse till terror

Tre personer har anhållits misstänkta för förberedelse till terroristbrott, och flera andra personer har hämtats till förhör. Detta sedan Säkerhetspolisen gjort ingripanden på flera platser i norra Sverige och i Stockholmsområdet.
Stockholm • Publicerad 30 april 2018
Foto: Janerik Henriksson/TT

Under morgonen har Säkerhetspolisen och polisen slagit till på olika platser i norra Sverige och Stockholmsområdet. Tingsrätten i Solna bekräftar att två av personerna gripits i Akalla i norra Stockholm.

"Säkerhetspolisen har under en tid följt de misstänkta personerna. Till grund för detta ligger Säkerhetspolisens underrättelsearbete inom ramen för arbetet med kontraterrorism. Förberedelserna för det misstänkta brottet har pågått under en tid, men i nuläget finns inga indikationer på att ett attentat var planerat att ske under de närmaste dagarna" skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

– Den information vi kan lämna i nuläget är det vi har lagt ut på vår webbplats, säger Dag Enander, kommunikationsstrateg på Säkerhetspolisen, till TT.

På grund av förundersökningssekretess är Per Lindqvist, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål och den som leder den aktuella förundersökningen, mycket förtegen om händelsen.

– Det går inte att säga något mer än det som står i pressmeddelandet, säger han till TT.

Han kan heller inte ge några besked om hur läget ser ut när det gäller beslut om att begära personerna häktade.

– Den frågan skjuts på framtiden, säger han.

Terrorexperten Magnus Ranstorp nämner två extrema grupperingar som har kapacitet att utföra terrordåd i Sverige, men påpekar att man ännu inte kan dra några säkra slutsatser av den information som finns tillgänglig.

– I det här läget kan man inte ensidigt hävda att det här måste ha en koppling till jihadism. Det kan också vara preventiva åtgärder som säkerhetspolisen vidtar i förhållande till NMR, säger Ranstorp till TT.

Säkerhetspolisen (Säpo) skriver i ett pressmeddelande att terrorhotnivån i Sverige är oförändrad och ligger på en trea på en femgradig skala, vilket betyder ett "förhöjt hot". Säpo vill inte ge några ytterligare kommentarer om ärendet.

Klas Widestrand/TT
Erika Nekham/TT
Anton Kasurinen/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons