Annons
Nyheter

Terrormisstänkte Menni log brett

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs misstänkte medhjälpare Nasserdine Menni verkade på gott humör när den stora terrorrättegången mot honom skulle börja på måndagen i Glasgow.
Nyheter • Publicerad 30 april 2012

Men det blev bara en tjuvstart.

– Hello, sade Menni högt, log brett och nickade hälsande mot den samlade pressen när han kom in i rättssal 3 i Glasgow High Court, flankerad av sin tolk och två poliser.

Annons

Menni, som inte synts på några bilder, är smal och strax under medellängd. Han är slätrakad och har kort svart hår. Han var för dagen välklädd i svart kostym och vit skjorta. De olika identiteter som han har uppgivit har födelsedatum mellan 1964 och 1980. Att döma av utseendet är 1980 mest troligt – om nu det stämmer. Hans nationalitet är inte helt klar heller.

Menni verkade på gott humör och hade en uppsluppen konversation med sin advokat William Taylor, som liksom de andra i rätten hade svart kåpa, vit lockig peruk och vit kravatt.

Missförstånd

Någon riktig start på rättegången blev det dock inte.

– Alla är förstås angelägna om att det här ska starta snarast, men tyvärr har det uppstått svårigheter i ett sent skede kring ett dokument som ingår i bevisningen. Vi trodde att dokumentet hade kommit från svenska myndigheter, men det tycks som om ett missförstånd har inträffat, förklarade åklagaren, the Advocate Depute, Andrew Miller för rätten.

Det rör sig om dokument från den svenska rättstekniska undersökningen, troligen brottsplatsundersökningar från Olof Palmes gata och Bryggargatan, som åklagaren bara har fått på engelska. Men rätt ska vara rätt: åklagaren vill ha dem även på svenska eftersom ett svenskt vittne, som var tänkt att framträda på tisdagen, ska kunna förstå det till fullo.

Nu väntas rättegången i stället starta på onsdag då en jury också ska väljas.

"Klara i år"

På fråga från domaren lord Matthews, iförd vit kåpa med röda kors, om tidsplanen svarade Miller att han lär behöva sex veckor enbart för sina vittnen.

Det har talats om en tolv veckor lång rättegång.

Annons

– Vi blir nog klara i år, skämtade försvarsadvokat Taylor, en rutinerad man som bland annat jobbade med fallet då två libyer stod anklagade för sprängningen av ett plan över den skotska orten Lockerbie 1988.

Menni riskerar livstids fängelse för att tillsammans med Abdulwahab och andra ha planerat dådet i Stockholm den 11 december 2010. Han nekar till anklagelserna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons