Nyheter

Terrormisstänkta kopplas till fler länder

Spanien Artikeln publicerades
Spansk polis fortsätter jakten på den 22-åring som har pekats ut som förare av den skåpbil som dödade 13 människor på Las Ramblas.
Foto:Manu Fernandez
Spansk polis fortsätter jakten på den 22-åring som har pekats ut som förare av den skåpbil som dödade 13 människor på Las Ramblas.

Spansk polis fortsätter sökandet efter mannen som körde skåpbilen vid terrordådet i Barcelona i torsdags, där 13 personer dödades.

Alltmer pekar mot att misstänkta har haft kopplingar till flera länder i Europa.

Insatser pågår i Katalonien och vid den franska gränsen, där polisen söker efter den misstänkte 22-åring som fortfarande är på fri fot. Han misstänks ha tagit sig över gränsen till Frankrike.

– Vi har ingen specifik information om detta, men det kan inte uteslutas, säger Kataloniens polischef Josep Lluis Trapero vid en presskonferens i Barcelona.

22-åringens familj uppger att han blivit mer religiöst konservativ det senaste året. Hans mor har uppmanat sonen att överlämna sig till polisen.

De övriga elva personer som misstänks för inblandning i attacken har gripits, skjutits av polis eller dödats i en explosion i ett hus i Katalonien dagen före attacken på den berömda turisttäta gatan Las Ramblas i Barcelona.

På söndagen kom bevis om att misstänkta medlemmar i den katalanska terrorcellen har rest till andra europeiska länder. Bland annat ska en imam som misstänks för inblandning ha sökt jobb i Belgien förra året.

– Vi vet med säkerhet att han tillbringat tid här mellan januari och mars 2016, i Diegem, Vilvoorde och Bryssel. Vår lokala polis granskade honom noga, säger Hans Bonte, borgmästare i Vilvoorde till tv-kanalen VRT.

Belgien har drabbats av flera terrorattacker och staden har omnämnts som ett centrum för radikalism.

Den schweiziska tidningen Tages-Anzeiger skriver att landets myndigheter utreder ett besök i Zürich i december av minst en av de misstänkta för dådet i Barcelona.

Den Audi A3 som användes vid attacken på strandpromenaden i Cambrils där minst sex människor skadades, fångades veckan innan av en fartkamera i Paris, rapporterar tidningen Le Parisien.

Fakta

Terrordåden i Spanien

Minst 14 personer dödades och över 130 skadades vid attackerna i Barcelona och Cambrils.

Vid 17-tiden på torsdagen kördes en skåpbil ned längs turisttäta Las Ramblas och lämnade efter sig livlösa kroppar och panikslagna människor. Minst 13 personer dödades. Bilen körde mer än 500 meter innan det tog stopp och föraren flydde. En 22-årig man, född i Marocko, har pekats ut som förare av bilen och är fortfarande på fri fot.

Åtta timmar efter attacken i Barcelona kördes en Audi A3 in i fotgängarna på strandpromenaden i Cambrils, drygt 12 mil söder om Barcelona. Minst sex människor skadades, varav en kvinna som senare avled. De fem misstänkta terroristerna sköts ihjäl av polis. Männen bar bombbälten, som senare visade sig vara falska.

Terrorgruppen IS har tagit på sig båda dåden, men det har hittills inte kommit fram några uppgifter som stödjer påståendet. Polisen misstänker att minst tolv personer varit inblandade i planeringen av attackerna. Två av dem tros ha dött i en explosion i ett hus i staden Alcanar i onsdags. Där har polisen hittat omkring 120 gasbehållare. Polisen misstänker att de terroristerna planerade en större attack.

Visa mer...