Annons
Nyheter

Tågtrafiken igång efter totalstopp

Tågen i Västsverige gick i stort enligt tidtabell på fredagsmorgonen efter totalstoppet på torsdagskvällen.
Nyheter • Publicerad 19 juli 2012
Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Det berättar Peter Behrman på myndighetens pressjour.

– Det kan finnas något enstaka tåg som är på fel plats. Men vi har inga uppgifter om omfattande förseningar, säger han.

Annons

I en jämförelse med andra tågstopp anser SJ:s pressjour att bristen på bussar särskilt ställde till det för tågresenärerna på torsdagskvällen.

Många av de bussar som brukar användas vid liknande stopp var upptagna på grund av Gothia Cup och en stor orienteringstävling i västra Sverige. Därför tvingades många resenärer att vänta ombord på tågen tills stoppet hävdes, enligt Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour.

Han beklagar att det är passagerarna som får ta smällen när Trafikverkets teknik strular.

– Det är alltid våra resenärer som drabbas i sådana här situationer och vår personal som får försöka lösa det på bästa sätt, säger han.

SJ gav på förmiddagen nya uppgifter kring ersättning till resenärer som drabbats av tågstoppet.

– Vår restidsgaranti gäller, säger Ulf Wallin, biträdande presschef på SJ.

För problem som SJ inte själv har orsakat, vilket är aktuellt i fallet med gårdagens stopp, ersätts biljettpriset med 50 procent för en resa med en försening på två timmar eller mer, enligt Wallin.

För en timmes till två timmars försening rör det sig om 25 procent av biljettpriset för förseningar som inte är orsakade av SJ själva.

För de värst drabbade, till exempel som de som åkte nattåg, handlade det enligt Wallin om en försening på tre till tre och en halv timme.

– Det är beklagansvärt. Det fanns inga prognoser eftersom dataproblemet var så omfattande. Vi visste inte hur långt stoppet skulle bli. Dessutom fanns det en besvärlig bussituation, säger han.

Annons

Några av Västtrafiks avgångar på fredagen är försenade till följd av stoppet.

– Det blir väldigt stora konsekvenser av ett så stort fel och det krävs rätt så stora insatser för att få hem alla resenärer. Det var bara att kavla upp ärmarna, säger Jens Holmberg, informatör på Västtrafik till TT.

Bland annat handlade det om att ringa runt till olika bussbolag för att försöka få fram fler bussar.

Västtrafiks resenärer har rätt till ersättning på upp till 300 kronor om de blir minst 20 minuter försenade. Till exempel kan utlägg för taxiresor till motsvarande belopp då ersättas.

– Man kommer ju inte så långt om man ska ha en taxi till exempel för 300. Men om man går ihop och är fyra så kan man åka taxi för 1 200 om man ska till samma ställe.

Var det information som gavs redan på torsdagskvällen?

– Det är våra resevillkor, som vi förväntar oss att våra resenärer tar del av på olika sätt. Jag tror inte att vi gick ut med det aktivt.

Hade inte det varit schysst att göra det?

– Ja, det kanske det hade varit. Det är möjligt att många inte känner till hur vår garanti inte fungerar.

Sträckor där tågen stod still

Mellan 30 och 35 tåg berördes av datorfelet under torsdagskvällen. Enligt Trafikverket stod tågen som avgick från Göteborgs centralstation och skulle till Borås, Skövde, Värnamo, Halmstad och Strömstad still. Dessutom var det stopp för tågen mellan Borås och Varberg, Falköping och Nässjö, Gårdsjö och Håkantorp, Agnesberg och Kil samt mellan Uddevalla och Borås.

Av dessa var åtta tåg SJ-tåg. Två snabbtåg till Göteborg, två snabbtåg från Göteborg, ett Intercitytåg i varje riktning och två nattåg på väg mot Norrland stod still till följd av datorfelet.

Källor: Trafikverket och SJ.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons