Nyheter

Tågen oftare sena – sämre än på flera år

Tåg Artikeln publicerades
Det var färre tåg som kom i tid förra året än åren dessförinnan. Arkivbild.
Foto: Jan Pettersson
Det var färre tåg som kom i tid förra året än åren dessförinnan. Arkivbild.

Väder och banarbeten ställde till det för tågtrafiken förra året. Förseningarna ökade och punktligheten för persontågen blev den sämsta på flera år, visar Trafikverkets siffror.

Under 2018 kom 87,8 procent av persontågen fram i tid, enligt Trafikverkets preliminära statistik. Det är 2,5 procentenheter lägre än året före – och första gången på flera år som siffran hamnar under 90 procent.

Tåg som kommer fram mer än fem minuter efter tidtabell eller ställs in räknas som försenade i statistiken.

Roberto Maiorana, trafikledningschef på Trafikverket, framhåller att det 2018 framfördes rekordmånga tåg i Sverige, nästan en miljon, och att antalet resenärer ökade med tre procent.

– Vi har heller aldrig gjort så många insatser i form av underhåll eller investeringsarbeten i järnvägen. Det gör att vi hade en tuff situation redan från början, förklarar han.

Utöver det bjöd 2018 på en lång och snörik vinter som ledde till många inställda tåg och fler viltolyckor när djur sökte sig till spårområdet. Det snabba omslaget till varmare väder ledde till tjälskador och under sommaren drabbades järnvägstrafiken av bränder och rekordmånga solkurvor.

– Det bidrar till att vår punktlighet går ner jämfört med en ganska stabil tid under ganska många år, säger Roberto Maiorana.

En liten ljusning finns dock i statistiken: För december blev punktligheten 91,4 procent, den bästa för en decembermånad sedan 2014.

– Under hösten har vi vidtagit ett antal åtgärder och de bedömer vi redan ger en liten effekt i december, säger han och nämner som exempel att inga underhållsarbeten tillåts under viktiga reshelger som julen.

Trafikverkets mål är 95 procents punktlighet 2020.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.