Annons
Nyheter

Syrierna flyr medan kulorna viner

I Syrien fortsätter det urskiljningslöst dödandet och de besinningslösa grymheterna.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2012
Foto: Fadi Zaidan

Men i huvudstaden Damaskus råder ett bedrägligt lugn.

– Affärerna går inte dåligt. Jag gör inga affärer alls, säger en suckande handlare i stadens basar till TT:s utsände.

Annons

I en rapport konstaterar FN:s utredare att ofattbara grymheter begåtts. De tre senaste månaderna har regeringsstyrkorna bombat städer, genomsökt hus, avrättat civila och kränkt mänskliga rättigheter i en "alarmerande omfattning".

Men även oppositionen har mycket på sitt samvete i kampen mot president Bashar al-Assads regim: tortyr och dödande av soldater. Sju människor ska på onsdagen också ha dödats när en regimvänlig tv-kanal stormades.

Vad som egentligen hände vid massakern i al-Hula, då över hundra människor – varav hälften barn – mördades är dock fortfarande oklart.

Tyst om Iran

Enligt New York-baserade människorättsorganisationen Human Rights Watch tvingar regimen folk att fly till Jordanien, Turkiet, Libanon och Irak.

En möjlig ljusning är att den internationella konferens som ska försöka få ett slut på våldet och som planeras äga rum i Genève på lördag, verkar bli av. FN:s sändebud Kofi Annan sade på onsdagen att inbjudan skickats till de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet (Storbritannien, Frankrike, Kina, Ryssland och USA) samt till Turkiet, EU, Irak, Kuwait och Qatar.

Däremot nämndes inte Iran, som varit en av stötestenarna inför mötet, eftersom Ryssland förordat att landet ska delta medan USA motsatt sig det.

Den senaste veckan sägs vara den blodigaste i Syrien sedan konflikten började, med över 900 döda.

Bedrägligt lugn

Men i Damaskus rapporterar TT:s utsände om bedrägligt lugn. Före gryningen mullrar det i fjärran. Knall efter knall, i över en timme. Det är inte åskan – i någon av förorterna strider rebeller mot regimens styrkor.

Annons

Några timmar senare är butikerna öppna, och bjuder ut allt från vackra tyger och smycken till souvenirer och glass. Men köparna är få. Sanktionerna riktas främst mot regimen och företag som gynnar den, men hela samhällsekonomin har sargats. Arbetslösheten och fattigdomen stiger snabbt.

– På mina 20 år här har det aldrig varit så illa, säger handlaren.

Farligt att prata

Att prata öppet med en journalist är farligt. Han bjuder på te i ett inre rum – ute på gatan finns säkerhetspoliser. Civilklädda.

– Det är bara därför det fortfarande är lugnt här i inne i centrum. Regimen har tusentals poliser på gatorna, säger handlaren.

Han uppger att tre av fyra köpmän på marknaden stödjer oppositionen.

Ett begravningståg tågar plötsligt genom gränden. Männen ropar slagord och höjer plakat med bild på den döde, med ett vapen. Folk backar förskräckt. Några poliser dyker upp. Spänningen stiger – tills männen dämpar sig, sänker plakaten och bär in kistan till moskén.

Lugnet i Damaskus fortsätter. För stunden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons