Nyheter

Svenskt Näringsliv missnöjt med uppgörelsen

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Förslaget att ge anställda rätt att jobba till 69 års ålder är inget vidare, anser Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne håller med pensionsgruppen om att det är viktigt att människor arbetar högre upp i åldrarna.

Trots det gillar hon inte förslaget om att åldern som arbetstagare har rätt att stanna kvar på arbetet till höjs till 69 år.” Att ge redan anställda en ensidig rätt att stanna kvar i arbete till 69 år gör det svårare för äldre personer att få tillsvidareanställningar. Redan med dagens regler är lagen om anställningsskydd ett betydande anställningshinder", säger Lemne i en skriftlig kommentar, och tillägger:

”Det ska inte vara lätt att pensionera ut människor från arbetslivet. Däremot måste det vara lätt för arbetsgivare och äldre arbetstagare att mötas och komma överens. Det är då vi kan ta vara på de jobbchanser som finns så högt upp i åldrarna som möjligt."

Fackförbundet Kommunal har både ris och ros att ge till överenskommelsen.– Det finns delar i det här som är bra för medlemmarna i Kommunal. Framför allt att man förstärker pensionerna och det ekonomiska stödet för de som har det allra sämst i dag, både garantipensionen och bostadstillägget, säger förbundsordföranden Tobias Baudin till TT.

Han välkomnar också reformen av premiepensionssystemet, men är skarpt kritisk till att avgifterna till pensionssystemet inte höjs.– Pensionssystemet är underfinansierat, det ger för låga pensioner. Det är fegt av politikerna att inte våga gå in och höja pensionerna, ta tag i stora problemen med pensionssystemet och gå in och höja avgifterna till allmänna pensionssystemet.