Annons
Nyheter

Svensken: Bostadspriserna går upp

Bostadsmarknaden fortsätter att präglas av långa försäljningstider och ett stort utbud. Samtidigt räknar fler med att bostadspriserna går upp framöver.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2012
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Omkring fyra av tio hushåll uppger att de tror att bostadspriserna stiger det kommande året, visar SEB:s boprisindikator. Orsaken är främst fortsatt tro på låga räntor och en hyfsad arbetsmarknad. På kort sikt är det dock utvecklingen på börsen som styr vad som händer med priserna.

– Börsen är det som kan ha störst påverkan på bostadsmarknaden i det korta perspektivet, säger bankens privatekonom Gunilla Nyström.

Annons

Historisk dipp

SEB:s boprisindikator uppgick i juli till 14, vilket historiskt sett är en ganska låg nivå. Fast jämfört med hur det var vid finanskrisen 2008–2009 är siffran väldigt hög.

– Årsskiftet 2008/2009 låg boprisindikatorn på minus 62, det är den i särklass kraftigaste dippen som vi har haft under de nästan tio år som vi har kört boprisindikatorn. Sedan tuggade den sig sakta uppåt under våren när räntorna sänktes, säger Gunilla Nyström.

Stigande priser

Siffror från bostadssajten Hemnet visar att såväl utbudet som utgångspriserna steg under årets första sex månader. Under våren låg utbudet av villor 32 procent över genomsnittet jämfört med hur det har varit de tre föregående åren. Samtidigt var utgångspriset i genomsnitt 10 procent högre än 2009–2011. Det genomsnittligt utgångspris för en villa är i dag 2,4 miljoner kronor, enligt Hemnet.

När det gäller bostadsrätter ökade utbudet med 14 procent och utgångspriset med 18 procent jämfört med de tre föregående åren. Nu vill säljaren i genomsnitt ha 1,75 miljoner kronor för sin bostadsrätt.

Påverkas inte av utbudet

– Normalt brukar det vara så att priserna sjunker när utbudet är så högt som det har varit, men det har inte hänt. Man begär mer för bostäderna än vad man har gjort tidigare, säger Hemnets vd Carl-Henrik Borg.

En orsak till det stora utbudet är att det tar längre tid att bli av med bostadsrätten eller villan.

– Det beror delvis på att det tar längre tid att få banklån i dag, säger Carl-Henrik Borg.

Snittid för att sälja

Fastighetsbyrån sålde under andra kvartalet 4 639 bostadsrätter, motsvarande en minskning med 4,6 procent jämfört med motsvarande tid i fjol. Bostadsrätterna låg i snitt ute till försäljning i 54 dagar, vilket kan jämföras med 37 dagar i fjol, enligt nya siffror.

Fastighetsbyrån sålde under andra kvartalet 4 101 villor, motsvarande en minskning med 6,8 procent jämfört med motsvarande tid i fjol. Villorna låg i snitt ute till försäljning i 91 dagar, vilket kan jämföras med 66 dagar i fjol.

Källa: Fastighetsbyrån

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons